Știri din Moldova

Gustul autentic al Moldovei: Cămara Fest pune în valoare pomușoarele autohtone

Author: Lidia Danila
Cămara Fest pomușoare - agroexpert.md

Cămara Fest, târgul dedicat produselor autohtone, a captat atenția iubitorilor de gusturi într-o ediție focusată pe pomușoare. Producătorii și agricultorii locali au adus la târg o varietate de afine, mure, agriș și vișine, oferind consumatorilor ocazia de a achiziționa fructe proaspete, cultivate în Republica Moldova. 

Pomușoarele autohtone, în special afinele, au stârnit un interes deosebit la Cămara Fest. Antreprenoarea afacerii „Trei Bobițe”, Rodica Toma, a împărtășit pasiunea pentru cultivarea afinelor, explicând că acest fruct este bogat în vitamine și aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, afinele nu prea sunt cunoscute în Republica Moldova. 

„În Moldova, afinele sunt mai puțin cunoscute. De aceea noi trebuie să lucrăm și să convingem lumea că este un fruct foarte bun, bogat în vitaminele pe care nu le are omul când iese din iarnă. Respectiv, este primul fruct care vine în ajutorul sănătății omului”, a explicat producătoarea.

Celălalt antreprenor al afacerii „Trei Bobițe”, Iurie Toma a susținut că au 14 hectare de pomușoare, inclusiv afini siberieni, afini americani, aronia și cătină. Experimentează în permanență pentru a se asigura că aceste soiuri se adaptează în Republica Moldova și speră că, în curând, vor avea o recoltă bogată și vor putea oferi mai multe produse pe piață.

„În total, avem 14 hectare de pomușoare: afinul siberian, afinul american, aronia și cătina. Avem afinul Siberian, care conține foarte multă vitamina C, de aceea este un pic mai acru decât afinul american. Totodată, avem 3 soiuri de afin american. Acesta necesită o îngrijire deosebită, pentru că el se dezvoltă într-un mediu acid, respectiv PH-ul trebuie tot timpul verificat. Noi am importat solul din Belarusia și Lituania și atunci el se dezvoltă bine, dar în permanent este sub vizorul nostru. Primii 2 ani experimentăm să vedem dacă se adaptează aceste soiuri în Republica Moldova, dacă nu - atunci vom încerca alte soiuri”, a precizat agricultorul Iurie Toma. 

De asemenea, cu afine proaspete și crescute cu grijă a venit agricultoarea din Strășeni. Aceasta încurajează oamenii să sprijine producătorii autohtoni și produsele cultivate în țară.

„Noi am venit la Cămara Fest cu afine autohtone din Strășeni. Clar că mai sunt pe piață și foarte multe afine de import dar noi sperăm că oamenii să susțină producătorii autohtoni și să consume produse crescute aici, acasă”, a afirmat agricultoarea Alina Muntean.

Printre producătorii prezenți la târg a fost agricultoarea și antreprenoarea companiei MoBerry, Ina Căpățînă. Aceasta a vorbit despre livada lor din satul Puhoi, raionul Ialoveni, care cuprinde aproximativ 8 hectare de vișine. Cu toate că anul acesta a fost o recoltă mai mică din cauza condițiilor climatice nefavorabile, vișinele au păstrat calitatea și gustul dulce. Totodată, exportul nu a fost posibil, dar producătoarea s-a concentrat pe piața internă, comercializându-le în magazinele Linella și Metro.

„Anul acesta a fost mai puțină roadă din cauza ploilor și frigului din primăvară, atunci când livada a fost în floare. Respectiv, au fost condiții nefavorabile pentru polenizare. Oricum, vișina este calitativă, mășcată, dulce și o realizăm pe piața internă, căci nu am avut cantități pentru export. Vindem în magazine precum Linella și Metro. De asemenea, facem mai mult produse din vișine: le uscăm, facem vișine în suc propriu, marmelade naturale”, spune agricultoarea și antreprenoarea companiei MoBerry, Ina Căpățînă.

Pe viitor, aceasta planifică să exporte vișină pe piețe externe și să obțină certificatul ecologic.

„N-am exportat, pentru că suntem cu livadă tânără și am preconizat pentru anul acesta, dar roada nu a fost deplină. Totuși, noi planificăm să exportăm, căci avem soiuri de export. Totodată, următorul pas va fi certificarea ecologică, pentru că avem posibilitatea de a produce natural și eco, iar la final vom obține un preț mai mare la produs”, menționează producătoarea de vișine, Ina Căpățînă.

La târgul Cămara Fest, cumpărătorii au avut oportunitatea de a achiziționa direct de la producători pomușoare proaspete.

„Am găsit afine la acest târg. Am cumpărat pentru a le adăuga în prăjituri și înghețată. Este o bucurie să știi că produsele pe care le consumi sunt crescute în Moldova”, a relatat o cumpărătoare.

Totodată, un alt cumpărător a menționat că vine la târg pentru că dorește să susțină producătorii locali și îi înțelege ce efort depun în munca lor.

„Eu mi-am cumpărat vișine. Voi face compot și dulceață, iar câteva le voi pune la înghețat și le voi consuma la iarnă. Înțeleg ce înseamnă să strângi vișina cu codiță, asta este foarte complicat. Eu susțin producătorii locali și promovez produsele moldovenești. În Moldova sunt foarte mulți agricultori și ar trebui să cumpărăm de la ei”, a adăugat un alt cumpărător.

De la târg au mai putut fi achiziționate legume, miere de albini, ceaiuri autohtone din plante naturale, migdale, nuci, dar și cașcavaluri. De această dată, târgul Cămara Fest a avut loc pe esplanada aleei din bulevardul Mircea cel Bătrîn intersecție cu strada Petru Zadnipru.

Târgul este organizat de EUROCIVIS - Asociația femeilor din agricultura și turismul Republicii Moldova.

AGROEXPERT este partener media al târgurilor Cămara Fest.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!