Actualul guvern a aprobat alocarea a 20,7 mii tone de grâu ca parte a procedurii de reîmprospătare a rezervelor de stat.Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe de guvern, care a avut loc astăzi, 14 aprilie, deși preşedintele Maia Sandu, ceruse iarăşi guvernului extinderea interdicţiei de export a grâului, care a fost introdusă pe o perioadă de două săptămâni şi a expirat pe 12 aprilie.
Guvernul a ignorat cererea preşedintelui țării și a permis eliberarea cantității de circa 20 mii tone de grîu. Se presupune că grâul, cu termen de valabilitate care expiră în acest an, va fi furnizat sub garanţie bancară sau financiară, în absenţa datoriilor agentului economic către rezervele de stat, cu obligaţia de a restitui aceleaşi volume până la 1 octombrie 2021.
Până pe 10 mai, grâul din rezerve va fi furnizat producătorilor de pâine şi produse de panificaţie, precum şi agenţilor economici care lucrează în sectorul zootehnic. După 10 mai, în cazul absenţei cererii din partea categoriilor indicate, alţi agenţii economici pot avea acces la grâu.
Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a asigurat că ţara este aprovizionată cu grâu până la următoarea recoltă, în prezent volumul de grâu în Moldova este de 70 de mii de tone, care poate fi utilizat în scopuri alimentare şi pentru hrana animalelor.
Anterior, problema stocurilor reîmprospătate de grâu a provocat o reacţie de rezonanţă în societate, datorită faptului că 16,5 mii tone de grâu, se presupune că din rezerve, au fost distribuite pentru export.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!