Știri din Moldova

IFAD va oferi un nou suport financiar Republicii Moldova

Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) va oferi suport financiar Republicii Moldova pentru un nou proiect în sectorul agroalimentar: ”Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale” (IFAD VIII).  Reprezentanții părților implicate în proiect, s-au reunit, astăzi, în cadrul unei ședințe on-line pentru a discuta despre activitățile de lansare a proiectului și a puncta obiectivele majore.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, și-a exprimat gratitudinea pentru IFAD ca fiind unul din cei mai valoroși parteneri de dezvoltare ai segmentului agroalimentar. Potrivit oficialului, pe parcursul a 20 ani de investiții a fondurilor IFAD în țara noastră au fost semnate 8 acorduri de finanțare cu IFAD, portofoliul valorificat constituind circa 100 mln USD, din cele 137 mln USD existente. 

”Cele mai importante realizări menționăm debursarea a peste 5000 credite și împrumuturi, inclusiv 900 - pentru tinerii antreprenori; crearea a peste 20 mii de locuri de munca; dezvoltarea a peste 100 proiecte de infrastructură economică rurală; crearea a 11 școli de câmp pentru instruirea în domeniul agriculturii conservative; acordarea a peste 200 granturi aferente schimbărilor climatice; instruirea a peste 3 mii de producători agricoli – pe segmentul tehnologiilor conservative de lucrare a solului. Pentru aceste rezultate concludente, Vă mulțumim!”, a reliefat ministrul Perju, în discuția cu participanții la ședință.

Totodată, oficialul a menționat că prin activitățile în proiect,  Guvernul  își propune să dezvolte sectorul agroalimentar, pe fundalul vulnerabilității acestuia la un șir de provocări complexe, precum: schimbările climatice, fluctuațiile economice, migrația masivă a populației din zonele rurale, veniturile mici, dar și insuficiența forței de muncă.

„Cu suportul statelor-partenere și deschiderea comunității internaționale a donatorilor, Guvernul își propune să sporească imunitatea sectorului agroalimentar și să crească nivelul de trai în zonele rurale: să consolidăm politicile aferente segmentului agroalimentar prin aprobarea unor de documente strategice, menite să optimizeze dezvoltarea sectorului; să dezvoltăm rețele de alimentare cu apă pentru irigare și să ajutăm producătorii să procure și să pună în funcțiune echipamentul de irigare; să regenerăm și să extindem fâșiile forestiere și combatem defrișările ilicite, etc. 

Accente amplificate vor fi puse pe consolidarea cadrului normativ de implementare a Legii Zootehniei în redacție nouă, care va crea premise de reglementare a sectorului zootehnic.

”Sunt obiective ambițioase, dar imperioase pentru fortificarea, modernizarea, pe alocuri și resetarea unor segmente importante ale sectorului agroalimentar, dar și a zonelor rurale, per ansamblu. Iar pe aceste filiere, IFAD a devenit un partener strategic de încredere și pe suportul acestuia mizăm și în continuare”, a adăugat ministrul în cadrul ședinței.

Bugetul total al proiectului va constitui circa 50, 5 milioane de euro. Din valoarea totală a investiției, contribuția IFAD va constituit 20,7 milioane de euro.  

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Sursă: Madrm.gov.md

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!