Materiale de parteneriat

iFarms: Tehnologia care pregătește studenții pentru fermele viitorului

Author: Fiodorov Ilinca
iFarms: Tehnologia care pregătește studenții - agroexpert.md

Pentru studenții Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău CEVVC (Stăuceni, Chișinău), programele de formare în tehnologii digitale, precum iFarms, reprezintă mai mult decât un curs — sunt o oportunitate de a-și construi un viitor în agricultură. Pleșca Vladalina, de la specialitatea Tehnologia și digitalizarea sectorului vitiviniciol, este doar unul dintre exemplele care demonstrează că adaptarea la inovație trebuie să înceapă cu pași mici, dar siguri.

„Prima dată am auzit despre iFarms în timpul practicii pe plantațiile de viță-de-vie ale colegiului. Domnul Alexandru Boian, coordonatorul nostru, ne-a vorbit despre funcționalitățile platformei și cum poate ajuta fermierii să își gestioneze mai eficient activitatea. La momentul respectiv, mi s-a părut o tehnologie foarte interesantă, dar încă îmi era greu să îmi imaginez cum funcționează în practică”.

În cadrul cursurilor de formare petrecute la CEVVC, Vladalina a avut ocazia să exploreze aplicația în detaliu.

„Am învățat să accesez iFarms pas cu pas. Am reușit să îmi creez un profil de fermă, să accesez modulele și să înțeleg cum se poate ține evidența lucrărilor și resurselor. La început părea destul de complicat, pentru că era ceva complet nou pentru mine. Dar cu ajutorul explicațiilor primite, am descoperit că este mult mai simplu decât credeam”, povetește tânăra.

Unul dintre aspectele care a impresionat-o cel mai mult este modul accesibil publicului, care permite recunoașterea bolilor plantelor prin algoritmi de inteligență artificială, pe baza unei fotografii făcute de fermierul-utilizator iFarms pe câmpul său, în grădină sau pe podgorie. Pentru Vladalina, interacțiunea cu iFarms a fost o lecție valoroasă despre cum tehnologia poate transforma agricultura.

„Aplicarea digitalizării în acest domeniu ne oferă o nouă perspectivă asupra modului în care putem lucra. Aplicația este accesibilă și intuitivă, iar după ce te familiarizezi cu ea, îți dai seama cât de multe beneficii aduce. Cred că pentru noi, tinerii care vrem să ne dezvoltăm o carieră în agricultură, aceste tehnologii sunt esențiale. În cazul meu, pasiunea pentru sectorul vitivinicol se completează perfect cu utilizarea unor astfel de soluții moderne, care ne ajută să progresăm”. 

La începutul lunii octombrie, Compania Euroalun, împreună cu echipa proiectului Optim și reprezentanța Fundației Helvetas Moldova, a semnat un acord de colaborare cu trei instituții de învățământ din domeniul agroindustrial – Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău CEVVC (Stăuceni, Chișinău), Colegiul Tehnic Agricol din Soroca și Colegiul agrar - tehnic M. V. Frunze (Tiraspol).

Potrivit acordului, instituțiilor de învățământ li s-au oferit seturi de echipamente, inclusiv stații meteo cu un set complet de senzori, precum și software specializat – un abonament nelimitat de trei ani la versiunea premium Pro a platformei iFarms. 

„Anul acesta am introdus o specialitate nouă, Tehnologia și digitalizarea sectorului vitivinicol, cu scopul de a forma o generație de specialiști în acest domeniu, care devine tot mai important. Aceste competențe sunt esențiale pentru viitorul sectorului și pentru integrarea digitalizării în viticultură. Elevii din anul I au desfășurat până acum doar o practică de inițiere, dar, pe măsură ce avansează în studii, vor aprofunda lucrul cu platforma. Astfel, ceea ce au învățat în cadrul cursului de formare, când vor ajunge în anul IV vor aplica deja în practică ceea ce include gestionarea câmpului complet și a tuturor activităților asociate acestuia. Noi, cadrele didactice, am fost formați anterior în acest domeniu, iar acum, treptat, instruim elevii. Pentru un prim pas în dezvoltarea competențelor, am invitat specialiștii noștri de la iFarms și Euroalun, care au realizat o instruire profesionistă și aplicată”, a punctat Alexandru Boian, șeful departamentului de practică la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău (localitatea Stăuceni, municipiul Chișinău).

Pltaforma iFarms – include un pachet de bază cu 17 module gratuite și un pachet premium Pro cu 18 module plătite. Fermierul poate descărca aplicația pe dispozitivul său mobil și își poate crea un profil al fermei: hărți ale terenurilor agricole, parcul de utilaje, evidența lucrărilor pe plantații și gestionarea resurselor de producție/produsele agricole din depozite. În plus, prin intermediul aplicației, fermierul are acces la registrele europene ale produselor pentru agricultură, ceea ce îi permite să verifice, de exemplu, dacă utilizarea anumitor pesticide este permisă în țările Uniunii Europene în care intenționează să își exporte produsele. Administratorul fermei poate oferi acces limitat la modulele iFarms pentru specialiști și personalul tehnic (agronomi, mecanizatori etc.) pentru informarea și monitorizarea activităților din cadrul întreprinderii. 

De asemenea, pachetul de module gratuite include accesul la date actualizate periodic din observațiile din satelit privind starea de dezvoltare a plantelor pe plantațiile monitorizate în cadrul iFarms. Relativ recent, a fost dezvoltat un modul care permite recunoașterea bolilor plantelor prin algoritmi de inteligență artificială, pe baza unei fotografii făcute de fermierul -utilizator iFarms pe câmpul său, în grădină sau pe podgorie.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!