Materiale de parteneriat

iFarms – un sprijin pentru viitorii specialiști în agricultură din Soroca

Author: Fiodorov Ilinca
iFarms – un sprijin pentru viitorii specialiști în agricultură din Soroca - agroexpert.md

Digitalizarea este un pilon esențial pentru dezvoltarea agriculturii moderne. Alexandru Ciobanu, student în anul IV la specialitatea Electrificarea agriculturii de la Colegiul Agricol din Soroca, a povestit despre prima sa interacțiune cu platforma iFarms în cadrul sesiunii educaționale organizate de specialiștii iFarms și Euroalun.

„Fiecare dintre studenții de la Colegiu este cointeresat să dezvolte cea mai importantă ramură a țării, agricultura. Din aceste considerente am decis să particip la sesiune de formare dedicat platformei iFarms, unde am realizat cât de importante sunt soluțiile digitale pentru optimizarea muncii agricole. Colegiul nostru ne oferă mereu ocazia să explorăm metode inovatoare, iar această platformă mi-a arătat cum tehnologia poate simplifica gestionarea fermelor,” spune Alexandru.

Platforma iFarms le permite utilizatorilor să creeze un profil detaliat al fermei. De la evidența utilajelor și a lucrărilor pe plantații până la gestionarea depozitelor și verificarea pesticidelor în registrele europene, iFarms este o soluție completă. Acestea fac parte din modulele gratuite. Totodată, utilizatorii mai au la dispoziție și alte facilități, care se includ în versiunea Pro cu 18 module plătite.

„Am descoperit că aplicația este foarte accesibilă și utilă. Este intuitivă nu doar pentru tineri, ci și pentru persoanele mai puțin familiarizate cu tehnologia,” explică Alexandru.

Prin aceste instrumente, elevii au ocazia să învețe și să aplice tehnologii moderne, pregătindu-se să devină specialiști în agricultură digitalizată.

„Pasiunea pentru agricultură o moștenesc de la părinți. Pe viitor, îmi doresc să contribui la modernizarea acestui domeniu și sunt convins că soluțiile digitale precum iFarms vor juca un rol important în acest proces,” adaugă Alexandru.

La începutul lunii octombrie, Compania Euroalun, împreună cu echipa proiectului Optim și reprezentanța Fundației Helvetas Moldova, a semnat un acord de colaborare cu trei instituții de învățământ din domeniul agroindustrial – Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău CEVVC (Stăuceni, Chișinău), Colegiul Tehnic Agricol din Soroca și Colegiul agrar - tehnic M. V. Frunze (Tiraspol).

Potrivit acordului, instituțiilor de învățământ li s-au oferit seturi de echipamente, inclusiv stații meteo cu un set complet de senzori, precum și software specializat – un abonament nelimitat de trei ani la versiunea premium Pro a platformei iFarms. 

„La Colegiul Tehnic Agricol din Soroca avem patru specialități: Mecanica Agricolă, Electrificarea în Agricultură, Electromecanica și Transport Auto. În această toamnă, cu ajutorul proiectului OPTIM, prin intermediul unui acord cu compania Euroalun, noi am primit o stație meteorologică echipată cu senzori, integrată în platforma iFarms. Astfel, am dorit să organizăm școlarizări pentru elevi, astfel încât să înțeleagă ce presupune iFarms și să fie familiarizați cu această tehnologie. La seminar au participat atât elevi, cât și agenți economici din zonă. Am avut un număr mare de doritori. Elevii au venit pregătiți, unii cu informații despre gospodării ale agenților economici. Aceștia au introdus datele în platformă și au lucrat intens. Elevii care au participat la instruire vor continua să studieze și în anii următorii platforma respectivă. Prin acordul de colaborare, ne propunem să creăm un circuit educațional, atrăgând cei mai activi și interesați elevi. De anul viitor, vom include mai multă digitalizare în program, pentru a extinde accesul la aceste cunoștințe”, a punctat Serghei Slutu de la Colegiul Tehnic Agricol din Soroca.

Pltaforma iFarms – include un pachet de bază cu 17 module gratuite. Fermierul poate descărca aplicația pe dispozitivul său mobil și își poate crea un profil al fermei: hărți ale terenurilor agricole, parcul de utilaje, evidența lucrărilor pe plantații și gestionarea resurselor de producție/produsele agricole din depozite. În plus, prin intermediul aplicației, fermierul are acces la registrele europene ale produselor pentru agricultură, ceea ce îi permite să verifice, de exemplu, dacă utilizarea anumitor pesticide este permisă în țările Uniunii Europene în care intenționează să își exporte produsele. Administratorul fermei poate oferi acces limitat la modulele iFarms pentru specialiști și personalul tehnic (agronomi, mecanizatori etc.) pentru informarea și monitorizarea activităților din cadrul întreprinderii. 

De asemenea, pachetul de module gratuite include accesul la date actualizate periodic din observațiile din satelit privind starea de dezvoltare a plantelor pe plantațiile monitorizate în cadrul iFarms. Totodată, fermierul mai are acces și la un pachet Pro cu 18 module plătite.

Relativ recent, a fost dezvoltat un modul care permite recunoașterea bolilor plantelor prin algoritmi de inteligență artificială, pe baza unei fotografii făcute de fermierul -utilizator iFarms pe câmpul său, în grădină sau pe podgorie.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!