Republica Moldova are un grad de împădurire de 11,4%, potrivit statisticilor naționale, o rată care ne clasează la coada clasamentului țărilor europene, fiind de 4 ori mai mică decât media de pe continent. Se întâmplă, în condițiile în care, timp de 17 ani, în țară a fost implementat Programul de stat de regenerare și împădurire a terenurilor fondului forestier. Experții spun că s-au făcut progrese, cifrele arătând o creștere cu 1,8% a teritoriilor împădurite, în perioada 2003-2020, deci pași foarte mici.
Președinta Maia Sandu a declarat că împădurirea trebuie să devină un obiectiv major al țării și că este elaborat un program pentru o perioadă de 10 ani. Pe de altă parte, ministerul Mediului a inițiat elaborarea unui proiect de modificare a Hotărârii Guvernului nr.664/2016 care prevede sistarea temporară a exportului de masă lemnoasă, iar ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, care deși susține că unul din obiectivele prioritare pe care le are este împădurirea țării, a afirmat că unii pomi ar fi bine să fie defrișați. Se pare că acțiunile instituțiilor de stat, în special, ale celor de resort, sunt în condradicție cu declarațiile făcute. Unii experți spun că, la modul ideal, în țară ar trebui să fie plantați circa 1,5 miliarde de arbori, însă acest lucru este greu de realizat, întrucât ar fi nevoie de investiții enorme, care în această perioadă se pare că nu sunt pe lista priorităților naționale.
”Constatăm că în perioada anilor 2015-2016, până la aplicarea hotărârii de Guvern sus-menționate, cantitatea exportului reprezenta circa 13,3 mii tone per an. În perioada imediată introducerii sistării exportului, se înregistrează diminuarea cantității exportate cu circa 60%, iar pe parcursul anilor următori se atestă revenirea la cantitățile exportate anterior sistării exportului, fapt ce denotă un potențial risc de ocolire e prohibiției existente la export de masă lemnoasă” scria în anunțul Ministerului.
Totodată, ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a afirmat recent că în pădurile Moldovei ar fi foarte mult salcâm, specie care ar trebui înlocuită, fiind una extrem de invazivă.
”Această specie reprezintă peste 40% din suprafețele împădurite, cred că 20% de salcâm ar fi suficient, ca să nu exagerăm enumerând beneficiile speciei respective. Știu că, în special apicultorii au rămas nedumeriți de declarațiile noastre anterioare, dar nu am avut în vedere că vom merge acum și vom defrișa toți salcâmii pentru a reduce numărul lor, vor fi inspectați toți pomii și cei îmbătrâniți sau cei afectați de anumite boli, vor fi desigur tăiați. Dar noi trebuie să ne concentrăm atenția pe pomi care aduc și beneficii economice, de exemplu cum ar fi stejarii sau fagii. În prezent avem probleme mai grave decât să ne focusăm atenția la unele declarații” a spus Iuliana Cantaragiu, ministra Mediului.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!