În anul 2025, persoanele care nu își vor prelucra terenurile agricole timp de mai mult de 2 ani ar putea plăti un impozit de trei ori mai mare decât cei care le prelucrează. Măsura se regăsește în proiectul de politică bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025, care a fost adoptat de Guvernul Republicii Moldova.
Economistul Veaceslav Ioniță a subliniat că această inițiativă are scopul de a stimula igienizarea și exploatarea adecvată a terenurilor agricole. Astfel, va descuraja lăsarea terenului agricol în paragină
Documentul stabilește extinderea autonomiei financiare a autorităților locale prin oferirea dreptului de majorare a impozitului pe bunuri imobiliare și a impozitului funciar cu până la 300% pentru clădirile și terenurile intravilane neîngrijite, precum și pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutivi.
Ioniță este de părere că persoanele care se află peste hotare și au terenuri agricole neprelucrate ar trebui să îl dea în arendă dacă vor să evite plata penalităților. Expertul a mai subliniat că există premize ca cei care își lasă pământul în paragină și nu achită impozitul și penalitățile mai mulți ani la rând să fie desproprietăriți, scrie Radio Moldova.
„Din punct de vedere teoretic proprietarii terenurilor agricole ar putea fi desproprietăriți, dar nu cred că asta va fi în realitate. Vorbim de o sumă mică. Un om care are o datorie față de stat și el nu își onorează obligațiunile, statul are premize pentru a face o executare silită. Nimeni nu împiedică persoanele care au teren agricol să îl dea în arendă”, a spus Veaceslav Ioniță.
Anterior economistul Veaceslav Ioniță a declarat că 300 de mii de hectare de teren agricol nu sunt prelucrate, iar în acest an Republica Moldova va pierde aproximativ 8 miliarde de lei din această cauză.
Măsura propusă urmează să fie implementată pentru a asigura utilizarea eficientă a resurselor agricole și pentru a sprijini autonomia financiară a autorităților locale în anul fiscal 2025.