Experții din Grupurile de lucru Copa și Cogeca „Cereale” și „Oleaginoase și proteaginoase” prevăd o creștere generală a producției UE de cereale, oleaginoase și proteaginoase în 2023, în ciuda unei scăderi importante a producției anticipate în Spania. Producția de cereale a celor 27 de țări din UE ar trebui să ajungă la 277 milioane de tone (+4,6% față de recolta din 2022). Se așteaptă o evoluție asemănătoare pentru oleaginoase (34,1 milioane de tone, +8,2%) și culturi proteice (3,9 milioane de tone, +5%).
În ciuda unei reduceri a suprafețelor însămânțate în 2023 (-3,8%), randamentele mari așteptate la cereale ar trebui să asigure rezultate mai bune decât cele din 2022. Această tendință se bazează parțial pe randamentul mai mare așteptat la porumbul boabe, cu o producție care ar trebui să ajungă la 62 de milioane de tone (+21,7% față de 2022).
Producția a fost foarte afectată anul trecut în unele state membre estice. Orzul și grâul durum ar trebui să sufere o scădere de -2,3% și -7,1%, în timp ce grâul comun ar trebui să crească la 128 de milioane de tone (+2,8%). Spania va fi foarte afectată de secetă, iar producția totală de grâne va fi redusă cu aproape 9 milioane de tone. Per ansamblu, recolta pe 2023 ar trebui să fie mai mare decât cea din 2022, dar va rămâne puțin sub producția medie de grâne din ultimii 5 ani, scrie lantulalimentar.
Pentru oleaginoase, situația este tot destul de pozitivă, datorită unei ușoare creșteri a suprafețelor (+2,1%) și a randamentelor crescute, ceea ce a dus la o producție cu 14,4% mai mare decât media pe ultimii 5 ani. Aici există o legătură specială cu creșterea așteptată de 18,5% în producția de floarea soarelui, datorată randamentelor mai mari, în timp ce suprafața de însămânțare a fost ușor redusă. Producția de soia se preconizează că va crește cu 9,7%, cu o suprafață asemănătoare de însămânțare. Producția UE-27 de culturi proteice trebuie să crească datorită unei producții mai mari de mazăre și fasole (+9% și +11%), în ciuda reducerii în producția de lupin dulce (-29%).
Aceste rezultate pozitive pot fi explicate parțial prin condiții foarte bune pentru dezvoltarea culturilor de iarnă în Europa de nord și condiții meteorologice mai bune în general în Europa de est.
Seceta severă din Spania și din mai multe regiuni specifice, precum și costurile foarte mari la factorii de producție (îngrășăminte, energie), în ciuda unor scăderi din ultimele luni, vor limita cu siguranță rezultatele pozitive ale recoltei pe 2023.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!