În Republica Moldova activează 63,3 mii de întreprinderi, dintre care peste 99,2% sunt încadrate în categoria micro, mici și mijlocii (IMM). Acestea au generat în 2023 o cifră de afaceri de aproximativ 286 miliarde de lei.
Înainte de pandemie, analiza principalilor indicatori ai demografiei întreprinderilor arată cât de dificil poate fi să inițiezi și să dezvolți o afacere în Republica Moldova, comparativ cu alte țări. Un indicator cheie este rata de supraviețuire a afacerilor în primul an. În Republica Moldova, această rată era de aproximativ 46% în perioada 2019-2020 (44% în 2018), ceea ce înseamnă că peste jumătate dintre afacerile noi nu rezistă mai mult de un an. În Uniunea Europeană, rata medie de supraviețuire era de 80% în 2018, cu variații între 71% (Portugalia) și 96% (Grecia, Suedia). Chiar și țări precum Macedonia și Marea Britanie raportau rate de 90% și 89%.
Rata de supraviețuire a unei afaceri depinde de mai mulți factori, precum pregătirea administratorilor, accesul la finanțare și informații, sau schimbările din piață. Totuși, din perspectiva antreprenorilor, sondajele recente indică drept factori esențiali existența unor reguli clare și echitabile, o interacțiune constructivă cu autoritățile care să evite cheltuieli nejustificate și posibilitatea de a soluționa rapid și eficient eventualele conflicte.
În pofida contribuției semnificative la economie, IMM-urile se confruntă cu provocări majore. Autorii inițiativelor pentru susținerea sectorului atrag atenția asupra necesității de a elimina povara excesivă generată de controale abuzive și măsuri restrictive. Totodată, reducerea cheltuielilor nejustificate este esențială pentru crearea unui mediu de afaceri favorabil.
Astfel, autoritățile au aprobat modificarea cadrului legislativ pentru reducerea poverii controalelor și măsurilor restrictive disproporționate și inechitabile asupra mediului de afaceri. Amendamentele elaborate cu suportul Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministru și programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova vor contribui la dezvoltarea unui mediu antreprenorial atractiv în Moldova, care încurajează investițiile și catalizează inițiativa antreprenorială.
Principalele prevederi ale proiectului țin de modificarea normelor Legii nr.131/2012 privind controlul de stat și a legilor sectoriale în privința controlului de stat, cum ar fi cele din domeniul supravegherii pieței și protecția consumatorilor, supravegherea tehnică, construcții, domeniul antiincendiar, domeniul de control privind raporturile de muncă, protecția mediului, supravegherea sănătății publice, medicamentelor și dispozitivelor medicale, siguranța alimentelor, transportului rutier, precum și alte domenii relevante activității antreprenoriale.
Eliminarea dublărilor nejustificare prin alinierea la principiile fundamentale de efectuare a controlului de stat și asigurarea aplicării transparente, previzibile și echitabile a măsurilor restrictive și reglementarea sistemului de măsuri restrictive aplicate de organele de control vor contribui la reducerea presiunii asupra mediului de afaceri și va facilita condițiile de activitate a antreprenorilor.