Inflația se temperează, dar prețurile unor alimente de bază, precum zahărul, brânza de lapte și ouăle, uleiurile și grăsimile, continuă să crească, arată o analiză Euronews.eu.
Prețurile alimentelor au continuat să crească în Europa, în ciuda faptului că inflația a scăzut pentru a doua lună consecutiv în decembrie, potrivit datelor comunicate săptămâna trecută de Eurostat, agenția europeană de statistică.
Cea mai mare creștere a prețurilor a fost înregistrată în Ungaria, cu aproape 50%, Lituania fiind pe locul al doilea, cu 33,5%, urmată de Estonia, cu 30,8%. Cele mai mici variații de preț au fost înregistrate în Luxemburg cu 11,1%, Irlanda cu 12,1% și Cipru cu 12,2%.
Cele șase categorii de produse alimentare în care s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri în țările UE au fost laptele proaspăt integral, ouăle, zahărul, uleiul și grăsimile, untul și alte uleiuri comestibile, variind între 30,2% și 56,6% în medie.
Prețul zahărului s-a dublat în Estonia, a crescut cu 98,9% în Cehia și cu 87,4% în Polonia. în Suedia, Danemarca și Luxemburg, modificarea prețurilor a fost de aproximativ 10%.
Prețurile pentru un alt produs alimentar de bază, ouăle, au înregistrat creșteri foarte variate, de la 14,8% în Luxemburg la 92,5% în Cehia, în timp ce media UE a fost de 30%, notează Euronews.
Prețuri în România: Alimentele s-au scumpit cu 22% într-un an
În România, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2022, comparativ cu luna decembrie 2021, a fost de 16,4%. La mărfurile alimentare, în decembrie 2022 față de aceeași lună a anului precedent, creșterea a fost de 22,05%.
Scumpiri de alimente în România, conform INS
Zahăr: +62,79%
Ulei: +37,46%
Ouă: +35,51%
Cartofi: +35,43%
Făină: +33%
Brânză: +31,59%
Lapte şi produse lactate: +30,67%
Pâine: +25,83%
Legume și conserve de legume: +22,24%
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!