Infrastructură

Înghețurile târzii de primăvară: Cum se realizează tăierea butucilor

Author: AgroExpert
tăierea butucilor- agroexpert.md

În condițiile Republicii Moldova, înghețurile târzii de primăvară pot afecta viile până și mai târziu de mijlocul lunii mai. Tăierea butucilor în acest caz se execută diferențiat, în funcție de gradul și caracterul vătămărilor.

La acest moment vița de vie se află într-o fază de vegetație avansată, cu lăstarii în plină creștere și cu inflorescențele bine dezvoltate pe lăstari.

În cazul afectării lăstarilor verzi în primele faze de vegetație (când au lungimea de până la 5 cm) nu se întreprind nici un fel de măsuri, deoarece locul lăstarilor principali va fi preluat (peste 10 - 20 de zile) de către lăstarii dezvoltați din mugurii secundari ai ochilor de iarnă și dorminzi de pe organele de schelet.

Lăstarii dezvoltați din mugurii secundari ai ochilor de iarnă au o fertilitate de 20 - 50 % de la lăstarii crescuți din mugurii principali. Informațiile se conțin în ghidul practic pentru producătorii agricoli: „Bunele practici de creștere a fructelor, strugurilor și pomușoarelor în contextul schimbărilor climatice”.

Dacă înghețurile au survenit în fazele de vegetație mai înaintate, iar gradul de vătămare a lăstarilor verzi și inflorescențele este diferit, atunci tăiatul se execută prin suprimarea (cu un cuțit bine ascuțit) părților degerate (încep să se brunifice peste 5 - 6 zile după accident), lăsându-se pe fiecare lăstar verde câte 1 - 2 internoduri bazale nevătămate, cu scopul de a provoca creșterea accelerată a copililor.

Tot atunci cu secatorul se scurtează cepii de înlocuire și corzile de rod astfel încât pe o punte de rod să se lase câte 4 - 6 puncte de creștere în scopul favorizării dezvoltării normale a lăstarilor până în toamnă.

În astfel de plantații se efectuează la timp tratările contra bolilor, lupta cu buruienile, administrarea îngrășămintelor.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!