Prețurile îngrășămintelor minerale continuă să crească. Totuși, nu există aproape nimic de cumpărat. Și situația s-ar putea agrava. Situația critică va dura cel puțin până în primăvară.
Fabricile europene de îngrășăminte au redus masiv producția din cauza exploziei prețurilor la gaz. Rezultatul este o scădere a stocurilor sau chiar o lipsă a acestora. Lanțurile de aprovizionare perturbate și costurile record de transport îngreunează, de asemenea, importul de îngrășăminte din alte regiuni, scrie Agrimanet.ro cu referire la Agrarheute.
Distribuitorii nu cumpără îngrășăminte în aceste condiții, deși depozitele lor sunt goale. Motivul: Pe de o parte, prețurile pentru cantitățile disponibile sunt exorbitant de mari. Pe de altă parte, desigur, nimeni nu dorește să depoziteze îngrășăminte extrem de scumpe, pe care, după o corectare a prețului, ar trebui să le revândă la un preț mult mai mic – cu pierderi mari.
Mulți fermieri ezită să cumpere la aceste prețuri ale îngrășămintelor. Este posibil ca mulți fermieri să își reducă în mod semnificativ ratele de aplicare – pentru a reduce costurile. Dar problema nu este doza de aplicare!
Acestea sunt scurte impresii ale unor fermieri:
„Preocuparea reală este disponibilitatea. Avem deja unele probleme cu livrarea și, indiferent de prețuri, nu există nicio garanție că vom primi îngrășăminte în primăvară”.
„Unii fermieri pot alege să restricționeze culturile bogate în azot, cum ar fi porumbul, și să treacă la culturi mai puțin exigente, cum ar fi orzul de primăvară. Impactul asupra fermierilor va fi imens, costul cu fertilizarea dublându-se, chiar triplându-se în unele cazuri”.
Cumpărăm mai puțin, dacă mai avem ce și reducem doza de aplicare
Prețurile pentru azotatul de amoniu, nitrocalcar și uree, dar nu numai sunt deja cu mult peste nivelul din timpul crizei financiare mondiale.
Înainte de a cumpăra pentru următorul sezon, unii fermieri speră că costurile ar putea scădea – un risc, deoarece acestea au tot continuat să crească.
„ Producția de îngrășăminte, în special în Europa, a devenit atât de neprofitabilă încât producția restricționată în prezent ar putea fi oprită permanent în anumite locații dacă UE nu ia măsuri rapide pentru a opri creșterea prețurilor la gazele naturale”, a declarat reprezentantul asociației Fertilizers Europe. Datorită creșterii prețurilor la gaz, potrivit Jacob Hansen, directorul general Fertilizers Europe, o treime din fabricile europene de îngrășăminte și amoniac au închis sau au oprit temporar producția.
La o reuniune a miniștrilor europeni ai agriculturii de la Luxemburg, de săptămâna trecută, s-a ajuns la un consens că prețul extrem de ridicat al gazului natural crește prețurile îngrășămintelor. Gazul natural este principala materie primă pentru producerea de îngrășăminte cu azot, cum ar fi ureea și azotatul de amoniu, pe care se bazează fermierii pentru a menține randamentul culturilor în Europa. ” Creșterea prețurilor la energie este principalul motiv al creșterii prețurilor la îngrășăminte și poate avea, desigur, un impact asupra prețurilor la alimente”, a declarat comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, în cadrul ședinței Consiliului UE.
Miniștrii agriculturii din UE au discutat despre un document al guvernul polonez care prevede că actuala criză a îngrășămintelor ar putea declanșa „tulburări sociale” în întreaga Uniune Europeană în cazul în care decidenții politici nu reușesc să stopeze creșterea prețurilor gazelor naturale. În Polonia, fermierii au blocat deja o fabrică deținută de compania de stat Anwil, acuzând guvernul că permite exportul de îngrășăminte, în timp ce prețurile din Polonia sunt extrem de mari.
Sunt suficiente îngrășăminte pentru primăvara 2022?
“Într-o situație normală, dacă avem o creștere a prețului în Europa, restul lumii ar compensa acest lucru. Dar lanțurile de aprovizionare sunt întrerupte acum”, spune Gary Vogen, Yara. „Ca urmare a creșterii cererii, a relocării producției din ultimii 10 ani și a restricțiilor tarifare parțiale, lanțul de aprovizionare este întrerupt și conducta este destul de goală.”
Potrivit Vogen, primul trimestru al anului 2022 nu va oferi o scădere a prețurilor gazelor naturale. Dar prețurile îngrășămintelor sunt, de asemenea, determinate și de alte influențe globale. Șocurile de aprovizionare devin o situație din ce în ce mai critică, deoarece fabricile din întreaga lume reduc producția și tot mai multe țări restricționează exporturile. Prin urmare, analiștii și comercianții se tem că nu va fi suficient îngrășământ disponibil în Europa și America de Nord pentru sezonul 2022.
Prin urmare, trebuie găsite soluții. Un mai bun management al resurselor este necesar!
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News latter!