Știri din Moldova

Întreprinderea de Stat „Moldsuinhibrid” intră în faliment

Cu datorii de milioane la bugetul public național, întreprinderea de stat „Moldsuinhibrid” intră în faliment. Cel puțin asta prevede o decizie a Judecătoriei Orhei, sediul Telenești care a dispus intentarea procedurii de insolvabilitate în privința Întreprinderii de Stat pentru Cercetare în Selecția și Hibridarea Suinelor „Moldsuinhibrid”, scrie agora.md cu referire la mold-street.com

Cererile introductive privind intentarea procesului de insolvabilitate a debitorului Moldsuinhibrid au fost înaintate de mai mulţi creditori, inclusiv angajaţi ai întreprinderii, dar şi companii. Instanţa a decis să ridice lui Vivian Cocu, dreptul de administrare a Moldsuinhibrid și a desemnat în funcție de administrator al insolvabilității pe Irina Selevestru.

Administratorul insolvabilității a fost împuternicit ca în cel mult 5 zile lucrătoare să preia în posesiune și administrare, inclusiv prin executare silită, bunurile care aparțin masei debitoare.

Totodată administratorul insolvabilității Irina Selevestru a fost obligată să notifice creditorii despre înregistrarea cererilor de validare a creanțelor pentru întocmirea tabelului definitiv, în termen de până la 25 iunie 2021; să atenționeze creditorii garantați ai debitorului cu propunerea de a preciza neîntîrziat bunurile asupra cărora dețin un drept de preferință; să verifice, să întocmească și să comunice tabelul definitiv al creanțelor, până la 16 iulie 2021.

Motivul intentării procesului de insolvabilitate sunt datoriile enorme acumulate de Moldsuinhibrid, care în ultimii ani generează doar pierderi. De exemplu unii angajaţi ai întreprinderii au obţinut deja câştig de cauză în instanţă şi Moldsuinhibrid a fost obligată să le achite sume mai mari de o sută de mii de lei. Totuşi cele mai mari datorii sunt la bugetul de stat. Datele publice arată că Moldsuinhibrid are în prezent datorii de peste şase milioane lei la bugetul public, inclusiv 3,3 milioane lei - la Bugetul asigurărilor sociale de stat şi 2,3 milioane lei - la Bugetul de stat.

Rapoartele financiare arată că în ultimii ani întreprinderea a înregistrat scăderi ale veniturilor şi pierderi de milioane lei din activitatea sa. De exemplu în 2019 veniturile au constituit doar 3,7 milioane lei, cu circa o treime mai puţin faţă de 2018. În acelaşi timp pierderile au constituit 2,54 milioane lei, cu 10% mai mari faţă de anul 2018.

Autorităţile au încercat unele soluţii de salvare a acestei întreprinderi de stat. Astfel în 2019, Agenția Proprietății Publice.a promovat un proiect de parteneriat public-privat pentru modernizarea și eficientizarea activității Moldsuinhibrid.

Totodată administraţia APP susţinea la finele anului trecut că sunt premise reale pentru redresarea situaţiei, "întreprinderea având nevoie doar acum, în perioada iniţială, de o conjugare a eforturilor tuturor, ca apoi să devină una competitivă, generând venituri substanţiale pentru o activitate direcţionată spre asigurarea necesităţilor întreprinderilor de profil cu material genetic de valoare".

Notă: Moldsuinhibrid a fost fondată în anul 2004 în scopul integrării eficiente a ştiinţei şi procesului de producere, ameliorare şi reproducere a resurselor genetice suine de prăsilă, pentru asigurarea necesităţilor fermelor, exploataţiilor de diverse capacităţi şi forme de proprietate din republică cu material genetic suin valoros.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agora.md

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!