Știri din Moldova

La Piața Centrală din capitală sunt 380 de comercianți. Câți au trecut la activitatea independentă

Author: AgroExpert
piața centrală patente - agroexpert.md

La Întreprinderea Municipală „Piața Centrală” activau 380 de deținători de patente. Începând cu 1 iulie 2023, circa 210 deja au trecut la activitatea independentă, aproximativ 40 au înființat Societăți cu Răspundere Limitată sau Întreprinderi Individuale. Alți deținători rămân indeciși sau sunt în proces de reorganizare.

Ca urmare a reformei, a crescut numărul de contracte noi încheiate, deoarece noua formă de organizare juridică le oferă comercianților posibilități mai mari, inclusiv mai multe locuri de comerț.

Viceprim-ministrul, Dumitru Alaiba,  ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a informat despre eforturile Guvernului depuse în vederea realizării reformei, inclusiv despre faptul că statul și-a asumat cheltuielile legate de procurarea aparatelor de casă și control pentru fiecare antreprenor.

 „Susținem plenar această reformă, care este în interesul tuturor. Este în interesul antreprenorilor, pentru că va oferi cadrul necesar pentru o activitate mai transparentă și cu mai puțină raportare. De asemenea, este în interesul consumatorului, pentru că va primi bonul de casă și va putea să își protejeze drepturile. Totodată, este în interesul statului și în interesul tuturor agenților economici care plătesc taxe și impozite și eliberează aceste bonuri fiscale”, a menționat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

Amintim că, din 1 iulie 2023, activitatea în bază de patentă este înlocuită cu un regim fiscal simplificat – activitatea independentă. Astfel, toți cei care fac comerț cu amănuntul în piețe sau unități comerciale au obligativitatea de a trece la acest regim fiscal. Totodată, Guvernul a aprobat regulamentul privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente.

Spre deosebire de patentă, antreprenoriatul independent prevede obligativitatea deținerii unei case de marcat și emiterea cecurilor. Dacă taxa pentru patentă a variat între 200 și 700 de lei lunar, antreprenorul independent va trebui să achite 1% din volumul de vânzări, dar nu mai puțin de 3000 de lei pe an. 

Pe 5 iulie, Alaiba declara că în doar 2 zile lucrătoare, de la intrarea în vigoare a reformei, 268 de oameni deja au cumpărat aparat de casă, au mers la FISC și s-au înregistrat. „Menționez că este posibil de solicitat compensarea doar până pe 31 august. Nu putem ține banii pe cont la infinit. Dacă vor fi bani care nu vor fi solicitați până pe 31 august, îi vom realoca spre alte destinații”, preciza oficialul.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!