”La moment, în Odesa, în port nu se poate intra. Marfa stă blocată. Noi am cerut să ne ajute România, ca să putem exporta prin alt port, prin portul din Constanța. Distanța va fi de două ori mai mare, dar o problemă este că Polonia nu permite tranzitul mărfurilor către Rusia, Belorusia, pe teritoriul țării sale și va fi nevoie de un înconjur încă și mai mare și toate acestea duc la costuri foarte mari care se reflectă asupra semicostului unei sticle de vin” a explicat Elisaveta, director interimar, ONVV.
Reprezentanții Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare au declarat că au iniţiat procedura de deblocare a acestei situaţii.
„Am avut o ședință cu Ministerul de Externe și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltaării Regionale. S-a convenit asupra unor acțiuni care urmează a fi întreprinse. Ministerul de Externe, prin canalele diplomatice, urmează să comunice cu autoritățile din regiune, pentru a debloca aceste stocuri și a le reîntoarce înapoi în R.Moldova. Cât va dura nimeni cu exactitate nu poate cunoaște” a declarat Sergiu Gherciu, secretar de stat, MAIA.
Anterior, și zeci de tone de sare au stat blocate între Moldova și Ucraina din cauza războiului din țara vecină. Au sta în loc și mai multe camioane moldovenești, care aduceau acasă marfă din Rusia și Belorusia, iar unele produse au fost confiscate de vameșii ucraineni, iar ulterior – restituite.