Știri din Moldova

Loviți de secetă! Fermierii au obținut o recoltă mai mică de floarea-soarelui

Author: Lidia Danila
Loviți de secetă! Fermierii au obținut o recoltă mai mică de floarea-soarelui - agroexpert.md

Deși recolta de floarea soarelui din acest an este mai bună decât la grâu și porumb, agricultorii din Republica Moldova au obținut doar jumătate din recolta de anul trecut. Deși spun că prețul de vânzare este mai mare decât cel de anul trecut și le va compensa parțial costurile de producție, acesta rămâne insuficient pentru a acoperi pierderile suferite de celelalte culturi.

Fermierul din Drochia, Daniel Leahu a relatat că recolta de floarea-soarelui a scăzut semnificativ față de anul precedent, când obținuse 2.800 de tone.

„Seceta ne-a lovit puternic. Roada a fost redusă în jumătate comparativ cu anul trecut. Anul acesta am reușit să recoltăm doar 1.300 de tone în medie pe gospodărie”, a explicat el.

Chiar dacă prețul de anul acesta este ceva mai bun, nu compensează pierderile din alte sectoare.

„Prețul va acoperi cheltuielile la floarea-soarelui, însă nu ne bucurăm prea mult că vom reuși să acoperim costurile de producție. Trebuie să nu gândim și la pierderile de la porumb și grâu, care sunt greu de recuperat”, a mai adăugat Leahu.

În Hîncești, rezultatul este puțin mai mic față de anul trecut din cauza aceleași secete prelungite. Mihai Hribincea a cultivat aproximativ 300 de hectare de floarea-soarelui și a obținut o recoltă de 500 de tone.

„Seceta a redus cantitatea de semințe din flori și a afectat calitatea. Floarea nu a fost plină cu semințe, ceea ce înseamnă o pierdere de calitate și implicit de profit. Prețul este mai bun anul acesta și, astfel, vom putea închide datoriile, însă pentru a acoperi cu adevărat toate costurile de producție ar fi nevoie de un preț mai mare”, precizează agricultorul. 

Fermierii din sudul țării sunt cei mai afectați, raportând o scădere dramatică a producției. Andrei Ciobanu a descris situația drept un „dezastru total.”

„Pe cele 220 de hectare cultivate cu floarea soarelui am reușit să obținem doar 400–450 kg per hectar. Nu am avut precipitații în zonă, a plouat doar când am cultivat. Pierderile sunt foarte mari. Ce ține de preț, deși acesta a crescut nu va compensa pe deplin pierderile totale”, adaugă Ciobanu.

Precizăm că, în Republica Moldova, piața semințelor de floarea-soarelui a fost marcată de o creștere semnificativă a prețurilor, potrivit expertului în agro-market, Iurie Rija.

Citește și: S-au scumpit semințele de floarea-soarelui. La cât ajung prețurile

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!