Fitotehnie

Lucrările agricole pentru luna iulie: Ce trebuie să știe agricultorii

Author: AgroExpert
Lucrările agricole pentru luna iulie: Ce trebuie să știe agricultorii  - agroexpert.md

Lucrările agricole pentru luna iulie asigură o agricultură profitabilă în continuare. Iată câteva dintre acestea: 

În cultura plantelor de câmp:

  • Recoltatul cerealelor păioase – începe cu orzoaica şi continuă cu orzul, grâul, triticale şi se va încheia cu ovăzul. Atenţie deosebită trebuie acordată culturii de orzoaică deoarece această cultură se scutură extrem de uşor. Şi orzul are acest neajuns, dar ceva mai puţin intens. În schimb triticale se „bate” mai greu şi deci trebuie acordată atenţie mai mare reglării combinelor şi manevrelor în lan. Toate aceste culturi se pot recolta atunci când umiditatea boabelor a scăzut sub 16 %. După recoltare trebuie ridicate şi depozitate cu grijă paiele, de pe acele parcele unde nu au fost tocate de combine odată cu treieratul, lăsat terenul ca să răsară costreiul, mohorul, pirul şi alte buruieni perene greu de distrus în celelalte culturi, să ajungă aceste buruieni la înălţimea de 20 – 25 cm şi apoi ierbicidate şi timp de 4 săptămâni nu se intervine asupra lor pentru a permite translocarea, deplasarea, produsului până la cele mai mici rădăcinuţe şi astfel să le distrugă pe acestea. 
  • Cositul – și depozitarea în cele mai bune condiții mai ales a lucernierelor și a trifoiștilor, dar și a fânețelor naturale. Operațiunea începe când cca 25 % din plante au înflorit. Declanșarea prematură sau întârziată a acestei operațiuni provocă suferințe plantelor de cultură care își pierd astfel din vigoare, ceea ce conduce la reducerea duratei de exploatare a culturii și la obținerea unui fân de calitate inferioară.
  • Semănatul meiului pentru boabe – se poate face chiar și fără arătură a miriștii, mai ales după orz – prin discuiri repetate după ridicarea paielor, dar este preferabil ca, anterior semănatului meiului, pe miriște să se aplice îngrășăminte complexe, de preferat cele de tip C 16 – 48 – 00, sau azotat de amoniu în doză de 7 kg N s a pentru fiecare tonă de paie ce se va încorpora prin arătură superficială. Astfel se procură o sursă foarte utilă de grăunțe pentru oameni și animale, mai ales pentru păsări, dar și un fân de foarte bună calitate pentru animalele erbivoare, inclusiv pentru cai.

În legumicultură – se vor semăna și planta în câmp culturile principale sau succesive, varza de toamnă, castraveții de toamnă etc după cerealele păioase abia recoltate. Se va face treptat călirea răsadurilor prealabilă plantării în câmp. Se monitorizează starea fitosanitară a culturilor legumicole și se aplică tratamentele adecvate, precum și combaterea buruienilor, scrie Agro-TV România.

În pomicultură – se vor efectua tratamentele la avertizare sau când fructele au cam 5 mm în diametru, pe cer senin, fără vânt, cu zeamă bordeleză – 1 % sau alte fungicide și insecticide recomandate pentru această etapă. Nu uitați să adăugați în soluții 0,2 % aracet de lipit sau 4 – 5 linguri de zahăr la 10 litri de soluție, pentru a asigura o bună aderență a soluției pe ramuri și frunze. Pomii tineri, neintrați pe rod se tratează acum, sau la avertizare, cu aceleași produse ca și pomii roditori.

În viticultură – se va face legatul corzilor pe șpalieri sau araci și chiar plivitul lăstarilor de prisos; se aplică prașila sau motosapa pe toată suprafața după ce în prealabil s-au administrat îngrășămintele chimice complexe. Pentru combaterea pirului și a altor buruieni problemă pentru vie se mai poate ierbicida cultura cu Roundup, cu grijă deosebită ca produsul să nu ajungă pe frunzele sau lăstarii tineri ai vițelor și apoi nu se mai intervine asupra acestor buruieni timp de 4 – 5 săptămâni pentru a permite translocarea (mutarea) substanței active până la perișorii absorbanți și a asigura astfel combaterea eficientă a tuturor buruienilor pe care s-a aplicat ierbicidul. Viile hibride practic nu necesită tratamente fitosanitare, dar prin unele plantații poate apărea un puternic atac de acarieni (un fel de păianjeni minusculi) și se impune stropirea plantelor atacate cu respectarea strictă a indicațiilor fabricantului scise pe ambalaje.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!