Moldova

MAIA : ”Cea mai mare provocare pentru producătorii autohtoni este o piață de desfacere stabilă și sigură”

Agricultura este precum o loterie, ba e secetă, ba inundații care spulberă roadele muncii. Republica Moldova, pentru al doilea an consecutiv, se confruntă cu o vreme  atipică țării noastre. Schimbările climaterice i-au făcut pe agricultorii din țară să își schimbe strategia de marketing, astfel că, spre deosebire de anul trecut, producătorii autohtoni, s-au orientat mai bine, față de perioada similară a anului 2020.

În 2021, s-a dublat exportul la mere, prune și struguri de masă, ceea ce înseamnă că producătorul din Moldova nu  mai așteaptă un preț favorabil pe piață, dar caută un preț care asigură rambursarea tuturor cheltuielilor de producere și marja care este apreciată de producători.

”Avem piața tradițională UE în care se exportă circa 68-70% produse, iar dacă vorbim despre domeniul agro-alimentar avem în jur de 47-50%. La momentul actual, din datele preliminare al serviciului vamal și cele ale ministerului agriculturii, la export avem livrate peste 930 mii de tone de grâu, circa 235 mii de tone de floarea soarelui, peste 105 mii de tone de mere, circa 40 mii tone de  prune” susține Anatolie Fală, secretar general de stat, MAIA

Calitatea produselor a devenit o cerință prioritară în noile încercări de diversificare a exporturilor de mere.

”În condițiile anului 2021, având 650 de mii de tone de  măr, la procesare au fost direcționate circa 320 mii tone. Astfel că este necesar de reorientat spre noi piețe, de lucrat la calitatea acestor produse, la fel și pentru prună și la strugurii de masă care sunt în ponderea exportului înalt. Plus la aceasta, în contextul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) cu UE, ar trebuie să revenim la discuții privitor la majorarea cotelor pentru prune și strugurii de masă. La fel sperăm că și mediul de afacere, producătorii, exportatorii se vor orienta în zonele care sunt mai puțin acoperite, care este zona Orientului Mijlociu, deoarece în Europa la aceste produse este o concurență acerbă, iar dacă vorbim din punct de vedere a calității noi avem multe restanțe” a menționat Anatolie Fală, secretar general de stat, MAIA.

Potrivit lui Anatolie Fală, secretar general de stat, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, eforturile producătorilor sunt susținute atât prin politicile, cât și prin acordurile pe care ministerul agriculturii le-a semnat cu multe țări pentru a facilita comerțul.

”Sunt proiecte și organizații sau unități de implementare, care asigură prin investițiile din susrsele interne și cele externe, la fortificarea capacității asociațiilor, în primul rând vorbesc de producere, cât și a entităților economice. A fost finalizat Proiectul „Agricultura competitivă în Moldova” (MACP), în rezultatul căruia 44 de cooperative au fost finanțate cu un supliment generos de grant, inclusiv prin subvențiile de stat, care a generat construcția de frigidere moderne la sectorul de cultivare a mărului, a prunelor, a strugurilor de masă, mai puțin la legume. Avem la fel și o cooperativă în domeniul apiculturii care a fost finanțată, și prin acest mod, statul, prin politicile sale și prin resursele financiare care au fost direcționate asigură, nu comercializarea ad-hoc, a produselor, dar reieșind din tendințele pieței, când producătorii pot să exporte la o valoare adăugată mai înaltă și la un preț favorabil” a punctat Anatolie Fală, secretar general de stat, MAIA.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!