Știri din Moldova

MAIA va acorda tot sprijinul agricultorilor ca să aibă acces la cele mai moderne tehnologii

Subventii pentru drone in Moldova - AgroExpert.md

MAIA va acorda tot sprijinul agricultorilor ca să aibă acces la cele mai moderne tehnologii pentru a fi competitivi pe piață. Și acest lucru este real, reeșind din practica europenilor, care au un cost al forței de muncă mai scump decât noi, dar reușesc  să obțină costuri al produselor mai mici.  Toate acestea  se datorează bunei organizări a managementului și implementării  diverselor instrumente digitale, având un control al producerii, procesării și logisticii, digitalizarea este tocmai instrumentul care permite ca producătorul să urmărească minimalizarea costurilor de producție la fiecare etapă din cadrul companiei. În așa mod, crește profitabilitatea lor.

“În acest an, în premieră sunt eligibile pentru subvenționare dronele, care  sunt de mare ajutor agricultorilor. În primul rând,  pentru a  diminua  consumul de  fertilizanți, de  pesticide, optimizând astfel costul acestora și economisând bani, totodată,  poluând mai puțin mediul. În 2022 dronele utilizate în scopul protecției plantelor  se vor subvenționa  cu 50 % din cost, dar nu mai mult de 200 mii lei per beneficiar”, a menționat Viorel Gherciu.            

Dronele permit ca toate  lucrările necesare  să fie efectuate la timp, lucru foarte important  pentru agricultori.

“Dronele în agricultură oferă soluții sigure, inteligente, care perfecționează nivelul protecției culturilor și ridică eficiența agricolă la noi înălțimi. Prin folosirea digitalizării se deschid mai multe posibilități viitorului în agricultură. Agricultura digitală nu numai că schimbă modul în care producătorii lucrează în gospodăriile lor, ci transformă întregul lanț valoric”, a subliniat oficialul.

Este important de  a integra digitalizarea, tehnologia, inovarea și practicile durabile și ecologice în sectorul agricol; a spori competitivitatea acestuia; a  asigura legături durabile cu piețele occidentale; a dezvolta competențele viitorului în rândul profesioniștilor din agricultură pentru a alinia întreprinderile agricole la economia digitală, creativă și ecologică de mâine.

Agricultorii din Republica Moldova vor beneficia și pe viitor  de asistență financiară pentru proiecte de transformare digitală pentru a răspunde provocărilor economice și a spori reziliența climatică.

“În contextul digitalizării pot menționa importanța elaborării Registrului digital al exploatațiilor agricole care ne va permite elaborarea  politicilor  agricole eficiente, corecte. Este  important ca să avem informație veridică, iar registrul ne va ajuta la acest lucru. De asemenea,  stațiile meteo care transmit informația din câmp, despre  situația solului, umiditatea,  temperatura  aerului, precum și alte date importante. Vom identifica resursele   necesare ca  să-i ajutăm  în practică pe agricultori să avanseze în ceea ce fac”, a spus ministrul.

Pentru a crește randamentul producției agricole, pentru a spori competitivitatea și obținerea valorii adăugate, antreprenorii trebuie să investească în tehnologii și inovație.

Sectorul  agricol va beneficia de asistență oferită de USAID și Suedia pentru digitalizarea agriculturii și implementarea în practică a tehnologiilor inovaționale.

Astfel, ADMA, în echipă cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia  va lansa în iunie Programul de asistență financiară „Tehnologiile Viitorului în Agricultură” cu un buget total de 10 milioane lei, acordat în mod egal de ambii parteneri.

Resursele de care dispunem în sectorul agricol  combinate cu soluții eficiente vor  genera la sigur  performanță și rentabilitate.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!