Mana tomatelor este una dintre cele mai frecvente boli care apare la roșii. Boala se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor: frunze, lăstari, tulpini, fructe. La vârful frunzelor sau pe marginea acestora apar pete mari, de formă neregulată, verzui, cu aspect opărit. La zona de contact dintre țesuturile atacate și cele sănătoase apare un puf alb-cenușiu, care reprezintă conidioforii și conidiile ciupercii.
Ulterior, țesuturile din dreptul petelor se brunifică și se necrozează, iar frunzele se usucă. Petele de pe tulpini și de pe pețiolul frunzelor sunt brunii, alungite, superficiale. Informațiile se conțin în ghidul practic pentru producătorii agricoli: „Protecția integrată a culturilor solanacee și reziliența la schimbările climatice”.
Pagubele cele mai mari se înregistrează când boala se manifestă pe fructe, care pot fi atacate în toate fazele de dezvoltare.
Atacul se inițiază, de regulă, la locul de inserție al pedunculului sub forma unor pete mari, brun-olivacee, care se măresc cu rapiditate, devin brune și cuprind în scurt timp fructele în totalitate. Fructele imature atacate sunt rugoase și tari la pipăit. Pe fructele coapte petele sunt, de regulă, netede, de culoare brun-deschisă și zonate concentric.
Plante-gazdă: plantațiile de tomate și cartofi, în câmp deschis, sere și solarii.
Pe fructele căzute la suprafața solului, ciuperca sporulează din abundența. Condițiile favorabile de răspândire – temperaturi minime de 15-18°C și optime de 21-23°C și umiditate peste 90%; infecțiile de pe frunzulițe se extind rapid pe restul organelor aeriene, ulterior planta devine necrotică și moare.
Boala se răspândește prin plantele înghesuite; cu resturile vegetale infectate; prin sămânța infectată; prin irigarea pe timp răcoros.
Măsuri de prevenire și combatere: strângerea resturilor infectate de la cultura precedentă, executarea arăturii adânci cu întoarcerea brazdei, respectarea distanțelor de amplasare a câmpurilor de la plantații similare de tomate și cartof, producerea și plantarea răsadului sănătos, evitarea excesului de umiditate și irigării prin aspersiune pe timp rece.
Primul tratament profilactic cu fungicide se execută la încheierea rândurilor și în cazul unui foliaj abundent. Tratamente chimice în scop de combatere cu fungicide: cimoxanil+famoxadon, sau cimoxanil+metalaxil, ori cimoxanil+mancozeb; dimetomorf+mancozeb, sau dimetomorf+folpet; hidroxid de cupru; mancozeb, ori mancozeb+metalaxil; oxiclorură de cupru; sulfat de cupru neutralizat cu hidroxid de Ca sau sulfat de cupru tribazic.