Mazărea (Pisum sativum) este o plantă leguminoasă, adorată de oameni pentru gustul său și proprietățile sale nutritive. Îngrijită în mod corespunzător, o cultură de mazăre poate aduce un profit semnificativ. Pentru a obține o recoltă bogată, cultura de mazăre trebuie atent susținută în procesul de creștere.
Pregătirea terenului este o etapă foarte importantă, dacă ați decis să cultivați mazăre. La fel ca majoritatea legumelor, mazărea preferă solurile cu textura nisipo-lutoasă ori luto-nisipoasă. Acestea sunt bogate în nutrienți, dar au și o capacitate mare de reținere a apei și a căldurii.
Fiind o plantă sensibilă la dăunători, mazărea trebuie cultivată după culturi care nu lasă buruieni în urma lor. Cele mai bune culturi premergătoare culturii de mazăre pot fi plante prășitoare (porumb, floarea-soarelui, cartof, sfeclă), cereale păioase, dar și culturile de roșii, castraveți sau ardei. Cele din urmă au și avantajul de a elibera terenul foarte repede, astfel încat să poți începe mai din timp pregătirea solului pentru mazăre.
Înainte de a putea semăna, solul trebuie trecut prin următoarele operațiuni:
- Arare – se realizează după ce cultura premergătoare a fost eliberată de pe teren. Utilajul care ar trebui folosit este plugul în agregat cu grapa stelată.
- Nivelarea arăturii – trebuie făcută până la venirea iernii, pentru ca solul să se poate usca mai repede.
- Pregătirea patului germinativ – este o lucrare de primăvara, făcută după uscarea terenului. Pentru această operațiune, se poate folosi discuitorul împreună cu o grapăsau un combinator.
Fertilizarea solului pentru cultura de mazăre
Mazărea are nevoie de multe substanțe nutrivite în sol pentru a se dezvolta corespunzător. Odată cu arătura, trebuie fertilizat și solul. Având în vedere că vorbim despre o plantă de consum, este recomandat de folosit gunoiul de grajd descompus în locul îngrășămintelor chimice. Acesta trebuie introdus în sol la o adâncime de 30 cm. Cantitatea de gunoi recomandată pentru fertilizare este de 5 tone pe hectar. Dacă totuși veți opta pentru îngrășăminte chimice, va trebui să aplicați doze moderate de azot, fosfor și potasiu. Tratată cu multă atenție și grijă, mazărea va da rezultatele dorite.
Perioada de semănat a mazărei
Mazărea se seamănă la începutul primăverii, de obicei în prima jumătate a lunii martie. Pentru a determina cu exactitate când puteți începe semănatul, trebuie să determinați temperatura solului de la adâncimea de 6-8 cm. Aceasta nu trebuie să fie mai mică de 1-2 grade Celsius ca sămânță să poată să germineze, în cazul soiurilor de mazăre cu bob zbârcit, temperatura nu trebuie să fie mai mică de 3-4 grade Celsius. Dacă faceți însămânțarea mai târziu de perioada recomandată, riscați să privați mazărea de toată umezeala acumulată în sol de-a lungul iernii.
Cum și cu ce se cultivă mazărea
Pentru un hectar cultivat de mazăre veți avea nevoie de aproximativ 220-230 kg de semințe. Acestea se plantează în sol la o adâncime de 4-5 cm. Între plante, va trebui să păstrați o distanță de 5-8 cm, iar între rânduri, o distanță de 15-20 cm.
Utilajul de care aveți nevoie pentru aceasta etapă este semănătoarea universală. Dacă toate condițiile vor fi prielnice, primele plante vor răsări la 10-12 zile după semanat. Nu uitați că semințele pot fi și tratate chimic sau termic pentru a preveni apariția unor dăunători.
Irigarea culturii
Prin irigare, recolta de mazăre poate fi sporită considerabil. Cea mai răspândită metodă de irigare a acestei plante este aspersarea.
Există trei perioade critice în care mazărea trebuie să fie udată abundent:
- imediat după răsărire
- înainte de înflorire
- în faza de legare a păstăilor
În aceste perioade, sunt recomandate două sau trei udări, cu o normă de 250 m3 / ha. Pentru a nu provoca arderea plantelor, cel mai bine este să executați aceste udări dimineața și seara. În general, cultivarea prin rotație și arăturile adânci previn apariția buruienilor. Dacă ele totuși apar, trebuie eliminate prin plivit sau cu ajutorul erbicidelor.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!