Moldova

Mere vândute cu 1,2 lei. Pomicultor: Mi se rupea inima în 7 bucăți

Mărul, fructul cel mai consumat de moldoveni, ar fi trebuit să aducă bani frumoși fermierilor în această toamnă, întrucât au înregistrat o recoltă cu 25% mai mare față de anul trecut. Agricultorii au mizat pe tradiționala piață de desfacere din Rusia, dar autoritățile nu au încheiat niciun acord cu Moscova în acest sens. Astfel, producătorii caută, în continuare, noi piețe de desfacere, iar unii fermieri se plâng că nici fabricile de procesare nu fac față zecilor de tone de fructe aduse de oameni.

Un strigăt de disperare al fermierilor poate fi văzut și pe rețelele de socializare online, împânzite anual de fotografii care înfățișează grămezi de mere zăcând la pământ la marginea unor livezi. Pe de altă parte, autoritățile le recomandă producătorilor să investească în dezvoltarea industriei postrecoltare și să lucreze în asociații, pentru a reduce cheltuielile și a putea să identifice mai ușor noi piețe de desfacere.

Problemele legate de posibilitatea comercializării merelor din Republica Moldova au rădăcini adânci și, în fiecare an, sunt diferite.

Ajunși în sezonul de recoltare al anului 2021, fermierii s-au ciocnit de alte probleme. Chiar dacă recolta este bogată, prețul cu care sunt nevoiți să vândă fructele este unul mic, intermediarii nu acceptă toate soiurile, piața Federației Ruse primește volume tot mai mici, iar pentru Uniunea Europeană mărul moldovenesc nu satisface standardele de calitate, transmite Zdg.md.

Fermierul Valentin Chilat Cornaci de la Bîrnova, Ocnița, îngrijește o livadă de meri, care se extinde pe o suprafață de 10 hectare. O parte din roada crescută în acest an a ajuns la fabrica de procesare din Soroca, unde un kg de mere este comercializat la prețul de 1,20 lei. 

„Mi se rupea inima în 7 bucăți când mă uitam ce mere duc la suc. Acel măr nu era pentru suc, el trebuia să stea undeva prin supermarket”, susține acesta.

Pomicultorul își gestionează singur afacerea, motiv pentru care, în anumiți ani, ajunge să depoziteze fructele la pământ, la marginea livezii, apoi să le vândă fabricilor de prelucrare. 

Așa s-a întâmplat și în acest an, motivul fiind faptul că fabricile de procesare nu fac față volumului mare de marfă.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!