Știri din Moldova

Moara cu aburi din satul Mereşeni a macinat ultima făină. Va fi tranformată în muzeu

Author: AgroExpert
moară cu aburi - agroexpert.md

Moara cu aburi din satul Mereşeni, raionul Hânceşti, veche de peste 100 de ani, a măcinat pentru ultima oară pe 18 februarie. Sâmbătă dimineața, zeci de localnici s-au grăbit să-și facă rezerve de făină pentru pâine sau mămăligă. Moara, una dintre cele mai vechi din țară, va fi restaurată, după care va deveni un obiectiv turistic din zonă. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, care va investi peste 400 de mii de euro, scrie TVR Moldova.

Tradițional, în diminețile de sâmbătă, zeci de oameni se adună la moară cu aburi din Mereșeni, Hîncești, ca să macine făină. Aceasta a devenit populară și printre localnicii din alte sate. Pe 18 februarie, oamenii au venit la moară cu un nod în gât. A fost ultima zi când au mai putu măcina aici făină, considerată una dintre cele mai bune din centrul și sudul Republicii Moldova.

„Se spune că măliguța se primește mai gustoasă că-o  facem la vals, se face mai bună, mai mirositoare. Poate a da Domnul și peste un de zile o să începem iar să facem”, a spus morarul Victor Buruian.

Moara cu aburi din Mereșeni  fost construită în anul 1912, din banii unui boier, după ce o furtună a lăsat satul fără morile de vânt. Instalația a fost dotată cu tehnică adusă din Germania, iar la construcția morii au lucrat cei mai iscusiți meșteri și arhitecți ai vremii.  A fost ridicată din cărămidă roșie și lemn din Carpați. De 100 de ani, roata morii s-a tot rotit, iar făina era visul oricărei gospodine.  

Oamenii spun că moara e, de fapt, comoara satului. Acum, ei vor măcina doar amintiri.  

„Când s-a deschis moara dormeau aici câte o săptămână, stăteau la rând lumea care venea din alte părți. Din spusele buneilor, străbuneilor veneau din trei raioane cu carul cu boi”, spune un localnic, Ion Cucereanu.

Din anul 2000, moara se află în gestiunea Primăriei Mereşeni. Pentru că în ultimii ani tot mai puțini gospodari macină faină, iar construcția degradează, s-a decis ca moara să fie transformată într-un obiectiv turistic.

„Finanțarea vine de la UE, am reușit cu consiliul raional Hîncești să obțin banii respectivi, fiind parteneri și consiliul județean, Galați. Scopul nostru e să transformăm moara într-un muzeu și într-o sală de expoziții, ateliere”, a declarat primărița comunei Mereșeni, Tatiana Buruiană.

Din totalul celor peste 400 de mii de euro ce vor investiți în restaurarea morii, Primăria din Mereşeni va contribui cu 40 de mii de euro.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!