Moldova

Moldova construiește infrastructura post-recoltare pentru impulsionarea exporturilor de mere către țările din Golful Persic

fructe export, golf - AgroExpert.md

În prezent, conform estimărilor experților, întreprinderile moldovenești de producție și vânzare de fructe au aproximativ 60 de linii de sortare a fructelor. Echipamentele calibrează fructele prin metoda mecanică sau optică în ceea ce privește mărimea (diametrul, forma). Adesea, acest lucru a fost suficient pentru a exportul către piețele CSI și UE, precum și pentru a vinde fructe premium - de exemplu, ambalate în tăvi și flow-packs - pe piața internă. Cu toate acestea, în acest an livrările de fructe în țările din Golful Persic au devenit de mare importanță pentru fermierii și exportatorii moldoveni.

Se efectuează în cutii telescopice de 18 kg în care, la cererea clientului, trebuie pus numărul exact de fructe. În special, în cazul merelor, în funcție de calibrul lor - 100 sau 110 buc. Având în vedere acest lucru, pentru pomicultura din Moldova, a devenit relevant pentru agricultori sau comercianți să aibă linii de calibrare a fructelor atât ca dimensiune, cât și ca greutate.

Potrivit specialiștilor Proiectului Agricultură Eficientă din Moldova (USAID), în țară nu există cazuri de achiziționare de linii noi de sortare a fructelor atât pe mărime, cât și pe greutate. Cu toate acestea, din luna februarie a acestui an, când exportul de mere pe piața rusă a devenit foarte problematic pentru operatorii pieței moldovenești de fructe din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, furnizarea acestor fructe din Moldova către țările din Golful Persic s-a intensificat brusc. Respectiv, aproximativ 4 mii de tone de mere din recoltă 2021 au fost trimise în această regiune. Aproape toate aceste produse au fost sortate după greutate „manual, după ochi”.

Cu toate acestea, anul acesta, două mari întreprinderi agricole, cu sprijinul financiar al proiectului APM/USAID, și-au completat liniile de dimensionare existente cu noi module de sortare a merelor după greutate. În plus, unele companii comerciale au achiziționat linii de sortare a merelor în funcție de greutatea „folosită”. Acest echipament permite exportatorilor să lucreze rapid, „la comandă”, mai eficient și cu costuri mai mici cu forța de muncă.

Aparent, datorită creșterii capacității infrastructurii post-recoltare și universalizării acesteia, exportul recoltei de mere moldovenești-2022 a mers din august în țările din Golful Persic (Dubai).

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!