
Indicii agricoli, cerealelor și prețurilor de export au fost stabili în ultimele 2 săptămâni, indicii de preț sunt cu 1 la sută mai mari decât acum 2 săptămâni și nu au înregistrat vro modificare a indicelui prețurilor de export. Prețurile la porumb au fost cu 4% mai mari decât acum 2 săptămâni, în timp ce prețurile grâului au scăzut cu 2 la sută și prețurile la orez cu 1 la sută. La porumb și grâu prețurile sunt cu 2% mai mari decât media din ianuarie 2022, iar la orezul este cu 6% mai mare. Indicele prețurilor porumbului și grâului sunt cu 20% mai mari decât media din ianuarie 2021, iar indicele prețului orezului este cu 16% mai mic.
Inflația internă a prețurilor la alimente rămâne ridicată în întreaga lume. Ultimele datele relevă că inflația prețurilor la alimente este ridicată în aproape toate țările cu venituri mici și medii: 92,9 la sută din țările cu venituri mici, 92,7 la sută din țările cu venituri medii-inferioare și 89% în țările cu venituri medii-superioare unde s-a înregistrat un nivel al inflației peste 5%. Or, multe state se confruntă cu o inflație de două cifre, arată un raport al Băncii Mondiale
Astfel, inflația în Republica Moldova este la nivelul de 34% și s-a situat pe ultimul loc în topul celor mai sărace state. De exemplu, Moldova este devansată de Etiopia, Suriname – 38%, Argentina – 66% și Iran – 90%. Cea mai mare inflație a fost înregistrată în Liban – 332% și Zimbabwe – 309%.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!