Articole

Moldovenii consumă de 10 ori mai multe grăsimi trans decât recomandă OMS

Statistici îngrijorătoare de la Ministerul Sănătăţii: moldovenii consumă de 10 ori mai multe grăsimi trans decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății. E vorba despre aditivii folosiţi în industria fast-food, dar şi în produsele de patiserie şi cofetărie pentru a face alimentele mai gustoase.

"De ce producătorii preferă să folosească grăsimile trans? În primul rând, crește perioada de valabilitate. Doi - mâncarea arată foarte bine, arată delicios și are un gust bun. În plus, în cazul combinației de "zahăr și grăsimi trans”, adică grăsimi vegetale hidrogenate", persoana se obișnuiește rapid cu ea", a menţionat Sergiu Munteanu, nutriţionist.

Obiceiurile alimentare nesănătoase afectează negativ sănătatea populației și duce la creşterea îngrijorătoare a incidenţei obezităţii şi a bolilor cardiace. 

Conform estimărilor OMS, anual mor peste jumătate de milion de oameni din cauza bolilor cardiovasculare cauzate de consumul excesiv de grăsimi trans. În țară noastră, mortalitatea cauzată de boli de inimă este de două ori mai mare decât media europeană. Unul dintre motive este alimentația nesănătoasă. 

"Există factori care pot fi schimbați, cum ar fi stilul de viață sedentar, obiceiurile alimentare și fumatul. Putem influența acești factori. Să mâncăm alimente mai sănătoase, să ne mișcăm, să renunțăm la obiceiurile proaste și, evident, sunt necesare consultaţii la medic, inclusiv la cardiolog", a declarat Artiom Surev, cardiolog.

Pentru a reduce consumul de grăsimi trans, ministerul Sănătății a lansat campania de informare "Alege ce mănânci", în cadrul căreia vor fi clipuri motivaționale și sesiuni de informare cu personal medical. În plus, vor fi făcute şi modificări legislative.

Organizația Mondială a Sănătății intenționează să elimine treptat grăsimile trans până în 2023. Medicii recomandă excluderea din alimentație a produselor fast-food și consumul de grăsimi naturale, inclusiv de origine animală.

Sursă: publika.md

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!