Fitotehnie

Mulcirea solului în plantațiile pomicole: Cum se realizează

Author: AgroExpert
Mulcirea solului în plantațiile pomicole - agroexpert.md

Mulcirea este un sistem ce include toate metodele de întreținere a terenului, prin care solul din plantațiile pomicole se menține acoperit cu diferite materiale denumite „mulci”. În acest sens, mulcirea solului este o modalitate eficientă de a crea un mediu sănătos pentru plante. 

Mulciul utilizat în plantațiile pomicole poate fi natural sau artificial.

Mulcirea cu material natural poate fi realizată cu resturi vegetale obținute în cadrul plantației (masa ierburilor perene, plantelor cultivate între rândurile de pomi, buruienile, frunzele căzute) sau aduse din exterior (gunoi de grajd, paie, rumeguș, scoarță de arbori, fân de calitate slabă) întregi sau tocate. Terenul care se preconizează de a fi mulcit este acoperit cu un strat uniform de materie organică cu grosimea de 15-20 cm, care după tasare trebuie să aibă 7-8 cm înălțime. Acest strat permite pătrunderea apei în sol în mod lent, menține umiditatea permanentă la interfață cu solul, permite pătrunderea îngrășămintelor solubile (N), dar împiedică captarea luminii și creșterea buruienilor. Informațiile se conțin în Ghidul practic pentru producătorii agricoli: „Bunele practici de creștere a fructelor, strugurilor și pomușoarelor în contextul schimbărilor climatice”.

Mulciul se poate obține în plantație prin cosirea repetată a ierburilor perene sau anuale, a plantelor cultivate sau buruienilor. Astfel, mulciul natural este cel mai ieftin şi calitativ, dar cantitativ este insuficient comparativ cu mulcirea intervalelor cu materiale aduse din afara livezii, care sunt costisitoare, complicate şi se aplică doar în cazuri speciale pentru diminuarea unui hazard.

Mulciul se completează o dată la 2-3 ani, fiindcă pe măsura putrezirii scade eficacitatea lui. Înainte de efectuarea mulcirei, solul se afânează, se dezinfectează împotriva nematozilor, se distrug cu erbicide ierburile perene pentru a exclude penetrarea stratului de mulci și se administrează cantitatea necesară de îngrășăminte de fosfor și potasiu, care după mulcire este mai dificil de încorporat.

Mulcirea artificială a apărut ca o necesitate stringentă, mai ușor de realizat și cu rezultate mai bune. Ca mulci artificial se folosește folia neagră de polietilenă sau agrotextil, care în contact cu solul nu degradează, sunt materiale ușor de manipulat și ieftine.

Mulcirea poate fi făcută sub proiecția coroanelor (plantații pomicole familiare), iar în livezi comerciale, pentru întreținerea sub formă de benzi, pe rândul de pomi, pe o lățime de 1,0-1,5 m. La mulcirea sub proiecția coroanelor și de-a lungul rândului de pomi, terenul dintre rânduri poate fi întreținut ca ogor lucrat, sau ogor înierbat și cosit repetat, pentru a obține cantitatea de mulci necesar.

Mulcirea se face primăvara sau vara, în funcţie de destinaţie. Pentru mulcirea de vară, care se repetă după fiecare udat, zvântare şi uscare a solului, materialele folosite pentru acoperire se aştern în jurul trunchiului, într-un strat de 4-5 cm grosime.

Temperaturile ridicate de pe parcursul nopții și ziua la soiurile colorate de măr împiedică procesul de colorare a fructelor. Amplasarea între rândurile de pomi a peliculei albe reflectante stimulează procesul de creștere a fructelor colorate în coroana pomilor. Un efect deosebit îl are mai ales pentru soiurile de măr roșii sau bicolore așa cum sunt: Gala, Fuji, Delicious, la care coloraţia roşie (intensitatea şi calitatea culorii acoperitoare) de asemenea şi mărimea fructului sunt unii dintre parametrii importanți, care determină calitatea fructelor conform standardelor în vigoare.

Așezarea peliculei reflectante în câmp se face cu aproximativ trei-șase săptămâni înainte de recoltarea merelor, manual, în intervalul dintre rândurile de pomi și apoi se fixează în livadă cu ajutorul sistemului de fixare Extenday.

Strângerea acestei pelicule de obicei se efectuează înainte de recoltarea fructelor sau se înlătură de pe mijlocul rândului sub coroana pomilor având scopul de a nu împiedica procesul de recoltare a merelor. Utilizarea acestei pelicule atât la producerea merelor fără plasă antigrindină cât şi cu plasă antigrindină demonstrează un efect pozitiv la:

  • mărirea intensității culorii merelor;
  • sporirea calității fructelor;
  • distribuirea rațională a luminii în coroana pomilor;
  • grăbirea termenului de recoltare a fructelor cu două-trei zile;
  • temperatura în livadă;
  • profitul final obținut.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!