Natalia Mușat este tânăra care alături de soțul său, dar și cu susținerea părinților, au inițiat o afacere în 2017 ce constă în producerea tăițeilor de casă și a pastelor integrale. Cu siguranță, produsele familiei Mușat ne amintesc gustul autentic, al tăițeilor de casă din zeama gustoasă pregătită de bunica.
Natalia a absolvit Facultatea de Arte decorative, de la Universitatea Tehnică din Moldova, dar tânăra a înțeles că diploma obținută nu îi va asigura un loc de muncă bine plătit în țară, însă ea își dorea să rămână acasă, nu voia să țină calea spre străinătate. Atunci a discutat cu familia sa și au ales ca domeniu al afacerii producerea de tăiței de casă, foarte apreciați de oricine iubește să mănânce gustos și sănătos. Așa a apărut ideea și ulterior, cu susținerea familiei, Natalia a produs primii săi tăiței, după rețeta tradițională.
”Tăițeii i-am pregătit de una singură, fără ajutorul mamei. Cam jumătate de an am făcut totul de una singură, pentru că părinții și soțul erau plecați la muncă, abia ulterior au început să mă ajute. Îmi amintesc că aveam bătături la mâini, pentru că dacă tot făceam manual și de una singură, mi-a fost mai greu. Ulterior am cumpărat un malaxor care ne ajută mult cu frământarea aluatului, că uneori ajungem și până la 50 kg de aluat să facem” ne-a povestit Natalia Mușat.
Așa cum fiecare produs trebuie să fie numit cumva ca să atragă atenția consumatorilor, dar și să sune bine, pentru alegerea denumirii brandului de tăiței de casă, în ajutor a venit un membru mai mic din familie, care nu reușea să pronunțe clar numele antreprenoarei, și o numea în felul său.
”Întâmplarea amuzantă din familia noastră a făcut ca să aleg numele de ”CuCa”. Mie în familie toți îmi spun Natusica, iar copilul nu a reușit să pronunțe clar această formulare și așa a apărut numele brandului nostru, ușor de spus și simplu de memorizat” ne-a explicat antreprenoarea.
Dacă la început totul se realiza manual în procesul de producție, ulterior, în urma comenzilor în creștere, a fost necesară o investiție în utilajul care a ușurat munca de producere.
”Am mecanizat sistematic procesul de producție, oricum avem multe etape care le facem manual, dar în primul rând am cumpărat un malaxor pentru frământarea aluatului și un echipament special care ne ajută la tăierea tăițeilor și a pastelor” a menționat Natalia.
Materia primă utilizată este autohtonă, unele produse chiar sunt din gospodăria familiei.
”Noi folosim făina autohtonă, la fel și legumele. Dovleacul îl creștem chiar în grădina noastră. La fel și ouă, avem de la găinile din gospodăria noastră, dar nu sunt suficiente și mai cumpărăm de la un producător din nordul țării, de la Edineț. Colaborăm cu producătorii locali și verificăm atent materia primă pe care o folosim pentru ca să obținem produse de calitate. Am muncit mult în acești ani și ne dorim să păstrăm același standard cu care consumatorii noștri s-au obișnuit” ne-a spus Natalia Mușat.
Cei mai solicitați rămân a fi tăițeii tradiționali de casă, urmați de tăițeii cu adaos de legume și ulterior, pastele integrale.
”De fapt cumpărătorii noștri ne-au sugerat să producem tăițeii cu legume, care fiind colorați, sunt preferații copiilor. Noi nu folosim coloranți, de fapt în compoziția tăițeilor cu legume intră 40% legume autohtone: sfecla roșie, spanacul și dovleacul. Un an a durat până am înțeles că ar fi bine să diversificăm asortimentul, iar acum nu ne imaginăm să nu producem tăițeii cu legume” ne-a spus entuziasmată Natalia.
Deocamdată produsele sunt cu destinație locală, fiind livrate în lanțurile de magazine din întreaga țară și în anumite restaurante.
”Noi avem capacitatea de export, însă deocamdată nu am urmărit acest obiectiv. A durat până am reușit să distribuim produsele noastre în întreaga țară și treptat am înțeles că am atins nivelul calității care ne-ar permite să și-l exportăm. Probabil și pandemia ne-a ținut pe loc la acest capitol, însă suntem deja pregătiți și pentru acest pas” a menționat Natalia Mușat.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!