Satul Feşteliţa din raionul Ștefan Vodă se poate lăuda cu un șir de proiecte bazate pe energia regenerabilă. Localitatea are deja statut de sat inteligent energetic şi este un exemplu de bune practici. De aproape un an, localnicii se bucură de iluminat stradal inteligent. A fost creat şi un parc cu panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 400KW, dar şi patru cazangerii ce funcționează pe bază de biomasă. Primarul Nicolae Tudoreanu susține că proiectele sunt în plină desfășurare.
Totul a început în 2013, când primăria localității şi-a propus să reducă cheltuielile şi să protejeze mediul de emisiile de CO2, semnând Conveția Uniunii Europene privind clima și energia durabilă, care oferă autorităților locale oportunități de accesare a finanțărilor pentru proiecte de energie regenerabilă.
”Am mers în 2013 la Bruxelles, în clădirea Parlamentului European, unde am semnat Convenția internațională, ne-am asumat să realizăm Planul de energie durabilă, care constă în micșorarea emisiilor de CO2 în atmosferă. Proiectul a presupus câteva investiții în noile tipologii de eficiență energetică precum parcul fotovoltaic, cazangerii cu biomasă, iluminatul public inteligent, colectoare solare pentru încălzirea apei menajere la instituțiile publice precum școala, grădinița, primăria și casa de cultură din localitate, care sunt toate termoizolate. Astfel urmează să fie reduse cheltuielile energetice până la zero, economisind astfel anual până la un milion de lei”ne-a explicat primarul satului, Nicolae Tudoreanu.
Pașii concreți în realizarea acestor măsuri care vor îmbunătăți considerabil nivelul de trai au urmat după ce în 2018, primăria localității a beneficiat de suport în cadrul Programului ”Convenţia primarilor — Proiecte Demonstraţionale"(CoM-DeP)”, axate pe eficiența energetică a clădirilor publice, modernizarea și economisirea energiei în iluminat stradal, investiții complexe în eficiență energetică și energie renovabilă. Alte două proiecte de acest fel, sunt implementate în orașele Călărași și Cantemir.
”Noi în parteneriat cu asociația obștească „Fondul de Inovații Sociale din Moldova”, am elaborat un proiect care a fost aprobat în decembrie 2017 de către Delegația Uniuni Europene în Moldova. Parcul cu panouri fotovoltaice cu capacitatea de 400 KW ne va permite să producem energie electrică din energia solară și s-o vindem, asigurând astfel un venit stabil pentru bugetul local. Va fi livrată la Premier Energy și la sfârșit de an se va factura această livrare, conform Legii cu privire la energia durabilă. Totodată, vom eficientiza cheltuielile publice prin încălzirea instituțiilor publice cu materie primă obținută din plantația noastră de salcii și plopi. Cred că vom economisi 800-900 mii de lei anual” a afirmat primarul.
Realizarea primăriei care merită toate laudele, este că, parcul fotovoltaic a fost construit chiar în locul unei gunoiști neautorizate.
”Acum câțiva ani aici se afla o gunoiște haotică repartizată, pe care se depozitau fostele gropi unde se composta silozul la vite în perioada sovietică. Lumea era obișnuită să arunce aici gunoiul, însă cu 2 ani în urmă am solicitat părerile localnicilor la această idee, am transferat gunoiștea într-un alt loc, coordonat cu Agenția de Mediu. Iar datorită parcului cu panouri solare, instituțiile publice la fel vor avea energia lor, așa factura de energie va fi aproape de zero. Investiția va fi justificată, pentru că va fi redus consumul de curent. Fiecare panou are câte un kw, inițial au fost amplasate 312 panouri, ulterior am mai completat până la 400” a explicat primarul localității Feștelița.
Noul statut al satului din raionul Ștefan Vodă, bucură orice locuitor, mai ales că Feștelița este printre primele localități din țara noastră unde se implementează proiectul ”Crearea centrului de excelență prin pilotarea tehnologiilor de eficiență energetică și a surselor demonstrative de energie regenerabilă”, finanțat de Uniunea Europeană prin programul ”Convenţia primarilor — Proiecte Demonstraţionale"(CoM-DeP)”.
”Sunt 3 proiecte la nivel național, la Cantemir și Călărași. Suntem unica localitate rurală care beneficiază de așa suport financiar consistent din partea UE. Suntem mulțumiți că Agenția de eficiență energetică ne-a confinanțat, cu circa 4 mln, noi trebuia să investim 6 mln de lei, 3mln la acest parc și 900 mii lei la iluminatul public, pe care l-am finalizat anul trecut. Avem 6 km de iluminat public, dirijat de la distanță, de la calculator, îndată vedem unde avem defecțiuni. Am înlocuit becurile, pentru cele 238 de corpuri de iluminat cheltuim în jumătate cum era înainte. Suntem la a doua etapă și aici aș vrea să îndemn și alți primari să se mobilizeze și să aplice practicile noastre și în alte localități. Vom avea și un centru de excelență, care va contabiliza totul. Credem că vom avea nu numai economii, dar și un surplus de venituri suplimentare care vor merge la dezvoltarea localității” ne-a povestit entuziasmat primarul Nicolae Tudoreanu.
Și pentru că gunoiștea neautorizată a fost transformată în parc fotovoltaic, a fost necesar de găsit o soluție eficientă și pentru deșeurile din localitate.
”Am consultat specialiștii când am decis crearea parcului anume aici. Iar pentru deșeurile localnicilor, la fel suntem integrați într-un proiect finanțare, prin intermediul Agenției Elvețiene pentru dezvoltare, intitulat ”Mă implic”, prin care instituționalizăm colectarea gunoiului menajer, vom avea pubele și transport pentru evacuarea lor, toate vor fi gestionate de Întreprinderea municipală pe care o avem înființată de 4 ani cu logistica acordată de UE. Acum instituția distribuie apa potabilă, va prelua și gestionare parcului și cea de colectarea a deșeurilor. Toate le vom concentra pe responsabilitatea acestei instituții” a precizat primarul satului Feștelița.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!