Articole

Noi piețe, comerț și subvenții: încă 23 de producători agricoli au fost certificați după standardele GLOBALG.A.P. și GRASP

În ajunul sărbătorilor de iarnă 23 de producători de fructe și struguri din Republica Moldova au obținut certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP, care le oferă posibilitatea de a exporta pe piețele externe produse agricole ce corespund cerințelor de siguranță alimentară și responsabilitatea socială a companiilor agricole.

Respectarea standardelor GLOBALG.A.P. constituie o cerință obligatorie pentru fermierii orientați spre export în țările membre ale UE și alte piețe internaționale, sporind încrederea consumatorilor în inofensivitatea produselor moldovenești. La implementarea și certificarea GLOBALG.A.P., cei 23 de producători agricoli au beneficiat de asistență tehnică din partea proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).

,,Acest certificat simbolizează încrederea în dreptul de a concura pentru cele mai bune piețe, cele mai bune prețuri. De asemenea, semnifică și că produsele, agricultorii moldoveni într-adevăr merită această încredere și merită respectul din partea întregii comunități internaționale pentru ceea ce fac ei. GLOBALG.A.P. este mai mult decât un titlu pe care îl arătați dumneavoastră că îl dețineți, acesta înseamnă sute de tone de produse exportate, noi piețe, noi locuri de muncă. USAID se mândrește că este partenerul dumneavoastră, că participă la această schimbare al producătorilor agricoli din Moldova. Succesul sunteți dumneavoastră!”,a spus directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander.

Controlul asupra procesului de implementarea procedurilor agrotehnologice prevăzute de standard și eliberarea certificatelor relevante în Moldova i-a revenit companiei SGS Moldova  SA și SRL CERES ORGANIC CERTIFICATION EEC BRANCH (fondată în Republica Moldova în 2017).

Sergiu Croitoru, directorul general al companiei SGS Moldova SA și auditor internațional în domeniul certificării ecologice și a standardului GLOBALG.A.P., a participat la ceremonia de înmânare a certificatelor. În discursul său, Sergiu Croitoru a prezentat succint istoria GLOGALG.A.P. în Moldova, importanța și rolul acestuia. Cele 23 companii au primit felicitări din partea Dlui S.Croitoru, care le-a dorit succese în continuare în dezvoltarea afacerilor lor.

,,Standardul GLOBALG.A.P. este un standard de bună practică în agricultură, care reglamentează siguranța produsului alimentar, creat inițial de către experții grupului de rețele internaționale de supermarketuri. Orice produs, fie fructe sau legume, trebuie să corespundă standardelor țării consumatoare din punct de vedere a siguranței acestui produs.  În particular, conținutul de reziduri de pesticide, acceptabil după standardul GLOBALG.A.P., deobicei trebuie să fie mai jos de norma care este stabilită în reglementările guvernamentale în țara respectivă. Să fie respectate cerințele microbiologice pentru a nu provoca daune sănătății consumatorului. Acest standard reglementează toate acestea și este aplicat în peste 135 de țări, sunt rezervate în jur de 140 000 de certificate, sub acestea sunt peste 2 ml de ferme agricole.”, a spus Sergiu Croitoru.

Sistemul GLOBALG.A.P. (The Worldwide Standard for Good Agricultural Practices) este un sistem de standarde care vizează asigurarea siguranței produselor agricole de ordin primar: fructe și legume, semințe de cereale și oleaginoase, acvacultura. Până în 2007, GLOBALG.A.P. purta numele de EurepGAP și viza, în mod special, fermierii europeni.

Prezent la eveniment, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Vladislav Cotici a menționat că salută toate proiectele, inițiativele care au la bază îmbunătărițirea calității produselor alimentare și prin urmare, sporirea posibilității exportului a unui produs calitativ în UE și alte țări ale lumii. Totodată, Vladislav Cotici a punctat că producătorii care au obținut certificarea GLOBALG.A.P. au făcut un mare pas înainte. Prin acest pas ei demonstrează că producția lor este una de calitate, la nivel corespunzător pentru export pe piețele internaționale.

Prima la înmânare a fost întreprinderea S.C. „Agarista Agricola” SRL - societate cu răspundere limitată, membră asociației ,,Moldova fruct”. Este un importator de pesticide pe teritoriul Republicii Moldova, dar este și un producător de fructe. La moment deține circa 200 ha de fructe. Jurisconsult/manager de proiect în domeniul agrar la „Agarista Agricola”, Diana Vlasiuc a susținut că obținerea certificatului GLOBALG.A.P le oferă oportunități de extindere a propriei producției pe peiețe noi.

,,GLOBALG.A.P ne ajută să ieșim pe piețele din afară. Obținerea acestuia demonstrează că suntemmai competitivi, mai buni și că avem un produs de calitate, sigur din punct de vedere alimentar, a spus Diana Vlasiuc.

Certificarea conform standardelor GLOBALG.A.P se efectuiază la dorință. Însă, obținerea acestui certificat este una dintre cele mai importante condiții pentru includerea producătorilor agricoli în grupul furnizorilor de mărfuri pentru o serie de lanțuri transnaționale de supermarketuri binecunoscute.

Standardele GLOBALG.A.P cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GLOBALG.A.P asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor.

Cerințele GLOBALG.A.P. sunt clasificate pe trei nivele de importanță, și anume: majore - cerințe obligatorii; minore - cerințe respectate în proporție de minim 95% și recomandate - cerințe opționale. Din cele prezentate anterior, rezultă că un fermier are posibilitate de flexibilitate redusă asupra anumitor cerințe.

Certificatul GLOBALG.A.P. este valabil timp de un an (sezon de producție), în legătură cu, cultivarea unei anumite culturi pe plantațiile unei anumite zone. Apoi, întreprinderea agricolă certificată trebuie să fie supusă monitorizării experților și să confirme certificatul GLOBALG.A.P.

În Republica Moldova standardele GLOBALG.A.P sunt implementate de 15 ani. Iar de atunci circa 50 de producătorii agricoli au fost certificați. Majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerințele respective.

Legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GLOBALG.A.P, care, fiind cerințe obligatorii, trebuie să fie implementate de către producători. Totodată, certificatul GLOBALG.A.P este o precondiție pentru beneficiarii de subvenții.

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!