Articole

Noi promisiuni: Ce acțiuni vor fi întreprinse pentru susținerea fermierilor

În contextul protestelor de astăzi organizate de către fermierii moldoveni din mai multe raioane ale țării, ministrul Agriculturii, Ion Perju a publicat pe pagina sa de facebook acțiunile ce vor fi întreprinse pentru a susține agricultorii în condițiile dificile din perioada curentă. 

,,În cadrul evenimentelor de astăzi, m-am deplasat la întrevederea cu agricultorii din raionul Hîncești. Am discutat inițial cu administrația raională despre situația din agricultură, ulterior, m-am întâlnit cu producătorii agricoli. Am avut un dialog calm și am explicat acțiunile Guvernului pentru a susține agricultorii în condițiile dificile din perioada curentă", a declarat Ion Perju.

Oficialul notează că printre primele acțiuni întru susținerea agricultorilor este alocarea a 300 de milioane de lei. 

,,Am precizat primele acțiuni și anume alocarea a 300 de milioane de lei pentru agricultori. Din suma totală, 100 de milioane sunt alocate din Fondul de subvenționare a agriculturii, iar alte 100 mln din Fondul de Intervenții a Guvernului, iar în toamnă alte 100 milioane vor fi alocate. Pentru un hectar reînsămânțat după ce a fost semănat în toamnă, guvernul va acoperi 1080 lei. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1000 lei, orz – 1020 lei, rapiță – 1400 lei."

În acest context, ținem să menționăm că agricultorii, pentru acoperirea pagubelor cauzate de grindină și secetă, au nevoie de un ajutor în mărime de cel puțin 3000 lei pentru un hectar. 

Potrivit ministrului Agriculturii, pentru a beneficia din cele 100 mln de lei din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, agricultorii pot depune deja dosarele la AIPA.

,,Suntem în discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica noi surse financiare de suport pentru sectorul agricol. Am discutat cu băncile comerciale și sunt dispuse să ofere susținere pentru agenții economici din sectorul agricol (reeșalonarea creditelor, etc.). A fost aprobată Legea ce prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare de la 50% la 70%. La Guvern discutăm în continuu despre toate oportunitățile de suport, analizăm, negociem, vom reuși să identificăm soluțiile optime. Blocarea traseului nu aduce bani în buget și nu rezolvă probleme. Vă îndemn să dăm dovadă de comunicare și cooperare comună", susține Ion Perju.

Reamintim că, astăzi, la ora 10:00, fermierii din 14 raioane au ieșit la un nou protest în legătură cu situația dramatică în sectorul agricol și promisiunile goale ale autorităților. Agricultorii înaintează Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Agriculturii un șir de revendicări pentru a stabiliza situația macroeconomică. Dacă acestea nu vor fi îndeplinite, protestele vor lua amploare și la Chișinău.

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!