Știri din Moldova

O familie din sudul țării crește sparanghel

Familia Petică din raionul Leova comercializează un produs nou pe piața moldovenească, sparanghelul. Cel mai tânăr membru al familiei, dar și Marketing-managerul Gospodăriei țărănești, Anatolie Petică, a povestit despre producerea sparanghelului, planta care s-a adaptat la condițiile din Moldova.

Tuberculul de sparanghel a fost adus din Olanda, iar prima încercare de a-l planta a avut loc în 2019, pe un singur hectar. Pe parcursul anului, membrii familiei au evaluat cum planta a crescut și s-a adaptat la condițiile climatice de aici.

”Ideea de a iniția această afacere îi aparține tatălui, care a lucrat mai mult de 15 ani peste hotare. Acolo a învățat totul despre sparanghel, iar la întoarcere a decis să aducă această cultură și în Republica Moldova. Primul an a fost cel mai dificil, deoarece sparanghelul era fragil și se pierdea prin mulțimea de buruieni, de aceea se necesita curățarea prin plivire cu mâna. Acum este al doilea an de când valorificăm această plantă”, a spus tânărul Anatol Petică.

În prezent, familia produce trei soiuri de sparanghel – două soiuri verzi și un soi alb.

„Soiurile se deosebesc în special prin modul de preparare. Sparanghelul verde poate fi gătit în mai multe feluri, iar acel alb se gătește cel mai des cu sosuri. Ce ține de substanțele nutritive, ambele soiuri sunt la fel de bogate în vitamine și fibre naturale”, a precizat Anatolie Petică.

Potrivit tânărului, sparanghelul are nevoie permanent să fie curățit de buruieni – ceea ce ei realizează cu ajutorul instrumentelor, cum ar fi sapa și alte utilaje agricole. Majoritatea echipamentelor de inventar au fost importate din Germania, Olanda, Spania, iar unele au fost procurate din Republica Moldova.

„Ce ține de tratare plantei, solul nostru este favorabil pentru a valorifica potențialul maxim al ei. De aceea, noi am decis că nu vom folosi îngrășăminte pe bază chimică așa cum se face în Germania, ci îngrășăminte naturală, din plante uscate”, a menționat acesta.

Prețul sparanghelului verde este de 150 lei pentru kilogram, iar al celui alb de 200 lei, întru-cât este mai greu de obținut.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: curentul.md

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!