Știri din Moldova

Obligațiile agenților economici privind implementarea responsabilității extinse a producătorului

Author: AgroExpert
responsabilitate extinsă agenți economici - agroexpert.md

Agenții economici care în activitatea lor la nivel profesional, produc, prelucrează, vând şi/sau importă baterii şi acumulatori; echipamente electrice şi electronice; vehicule; uleiuri; anvelope și ambalaje, sunt obligați să implementeze mecanismul de Responsabilitate extinsă a producătorului (REP). 

Potrivit autorităților, REP este un concept, utilizat în politica de mediu, creat cu scopul de a preveni poluarea şi de a minimiza deşeurile, stimulând producţia curată, bazat pe principiul „poluatorul plăteşte”, nu consumatorul final. Altfel spus, cel care produce sau introduce și pune pe piață un produs, se face responsabil de ceea ce se va întâmpla cu respectivul produs atunci când consumatorul nu mai are nevoie de acesta și se debarasează de el.

Cei care fac parte din producătorii de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorului sunt obligați să se înscrie în „Lista producătorilor”, care este întocmită și menținută de către Agenția de Mediu, prin intermediul unui subsistem informațional parte integrantă a Sistemului informațional automatizat „Managementul deșeurilor” (SIAMD).

De asemenea, trebuie să asigure evidența punerii la dispoziţie pe piaţă a produselor pe o perioadă de 5 ani, să asigure etichetarea produselor şi utilizarea simbolurilor care indică faptul că produsul face obiectul unei colectări separate, să desfășoare campanii de informare și educare a consumatorilor pentru a-i încuraja să faciliteze procesul de colectare şi reciclare a produselor ce au devenit deşeuri, să creeze și dezvolte infrastructura de colectare de acestor tipuri de deșeuri. 

Totodată, au obligația de a raporta în fiecare an Agenţiei de Mediu cantitatea de produse puse la dispoziţie pe piaţă în cazul onorării responsabilităţii extinse a producătorului în mod individual, iar la prezentarea dovezii de membru al unui sistem colectiv, această responsabilitate va fi îndeplinită de către un sistem colectiv.

Obligațiile producătorilor de produse supuse reglementărilor REP se realizează individual sau colectiv.

Sistem individual este atunci când un producător își organizează propriul sistem de gestionare a deșeurilor generate în urma utilizării produselor pe care acesta le introduce și/sau plasează pe piață (Responsabilitatea individuală a producătorului), dezvoltîndu-și o infrastructură proprie a punctelor de colectare și stabilind relații contractuale cu operatori economici autorizați pentru tratare.

Sistemul colectiv - atunci când mai mulți producători se asociază într-o organizație non-profit și decid să colaboreze în scopul îndeplinirii obligațiilor de recuperare și gestionare a deșeurilor generate în urma utilizării produselor supuse REP.

Fiecare operator economic care cade sub incidența actelor normative ce reglementează implementarea REP, este în drept de a decide de sine stătător modalitatea prin care va opta pentru implementarea mecanismul REP:

- individual;

- prin aderare la un sistem colectiv deja autorizat;

- asocierea cu alți operatori economici (producători/importatori) și crearea unui nou sistem colectiv.

Pentru nerespectarea obligațiilor de responsabilitate extinsă a producătorului este prevăzută răspunderea contravențională în baza art. 1541 din Codul Contravențional. Sancţiunile, sunt aplicate de către reprezentanții Inspectoratului pentru Protecţia Mediului, nu sistemele colective.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!