Știri din Moldova

Oleg Galbură:”Toți producătorii agricoli pot beneficia de același nivel de subvenționare în agricultură din partea statului”

Ploaia puternică de marți, 8 iunie, cu grindină, a făcut prăpăd în mai multe localități din centrul şi nordul ţării. Agricultorii afectați susțin că ploaia cu grindină a distrus culturile agricole, legumele și fructele, care nu vor mai putea fi restabilite. Totodată, producătorii agricoli sunt nemulțumiți că autoritățile nu au luat măsuri de prevenire, pe de altă parte, serviciul antigrindină a lansat în aceeași zi 816 rachete antigrindină, de două tipuri diferite, în câteva raioane ale țării.Care sunt consecințele intemperiilor de la începutul verii pentru agricultori, dar și ce recomandare au specialiștii din asigurările în agricultură, pentru producătorii agricoli, cu scopul de a micșora pagubele pe viitor, am discutat cu Oleg Galbură, șeful Secției asigurări în agricultură, la o companie de asigurări din țară.

În satul Grădiniţa, raionul Căuşeni precipitaţiile abundente au afectat în jur de 40 de hectare de livezi şi aproape 85 de hectare de culturi agricole. Iar în satul Ghindeşti din Floreşti au fost distruse în jur de 200 de hectare cu sfeclă de zahăr şi porumb.

Potrivit IGSU, în satul Ghindeşti din Floreşti au fost afectate în jur de 200 de hectare cu sfeclă de zahăr şi porumb, iar în satul Cunicea, tot din raionul Floreşti, au fost distruse, în total, 108 hectare cu legume şi aproape 500 de hectare de livezi.

Specialistul în asigurări este de părerea că mulți agricultori nu înțeleg beneficiul oferit de prima de asigurare, pe care refuză să îl utilizeze, fie că sunt producători de cereale, fie de legume sau fructe.

”Din nefericire, mulți agricultori nu cunosc că au de câștigat dacă au un contract de asigurări agricole, căci în cazul situațiilor nefericite cum au fost zilele trecute, ploile torențiale și grindina, datorită asigurării, ei primesc despăgubiri. Deseori spun că nu au bani și pentru asigurări, dar motivul principal este că nu înțeleg că beneficiile sunt mai mari decât se crede. Este adevărat, asigurările agricole presupun cheltuieli nu din cele mai ieftine, dar în același timp, sumele cu titlu de despăgubiri sunt net superioare sumelor plătite ca primă de asigurare.

Întrebat de ce când este vorba de legumicultori și de producătorii de pomușoare din țara noastră, aceștia nu apelează la serviciile de asigurări.

”Este o dilemă și pentru noi, dar țin să subliniez că și legumicultorii pot beneficia de același nivel de subvenționare, adică 70% din costul primei, este subvenționat de stat și restul de 30% le revine lor, însă din careva motive, ei nu prea se adresează la noi. Nu există excepții, toți producătorii agricoli din țară pot obține subvenționare în agricultură, însă cel mai des își asigură producția producătorii de mere în Moldova. Este păcat că ceilalți producători agricoli nu își protejează munca, pentru că și producătorii de legume, dar și cei de pomușoare, au aceleași drepturi ca și alți producători agricoli din țară. Am făcut recent un calcul pentru un producător de legume, însă fără a oferi careva explicații, când l-am telefonat, a zis că deocamdată nu este pregătit să semneze contractul de asigurare” a menționat Oleg Galbură.

Expertul susține că în această săptămână, unii producătorii asigurați au semnalat pierderi, care urmează a fi evaluate în perioada imediat următoare când va fi posibil accesul în câmp.

”Am avut un caz mai semnificativ la Ungheni, unde au fost afectate câmpuri cu suprafețe mari de porumb, distruse de grindină și de ploi torențiale, cât și la Briceni, o livadă de circa 4 ha, dar acolo nu a fost atât de grav. Urmează să evaluăm pagubele, în urma vizitelor în teritoriu, dar probabil acest lucru va putea fi efectuat în câteva zile, când vom putea ajunge în câmp” a declarat Oleg Garbură.

Referitor la măsurile antigrindină, expertul în asigurări susține că acestea nu întotdeauna previn pagubele agricultorilor,

”Efectele rachetelor antigrindină sunt relative, am avut cazuri când în pofida faptului că au fost lansate rachete antigrindină, chiar pe aceleași câmpuri a căzut și ploaia cu grindină. Urmăresc atent serviciul antigrindină, vom stabili în câteva zile care este situația reală în întreaga țară după aceste ploi torențiale cu grindină. Acum este prematur de făcut careva concluzii finale” a conchis Oleg Galbură.

Potrivit serviciului antigrindină, pe 8 iunie curent, au fost lansate 816 rachete antigrindină, de două tipuri diferite în rioanele Edineț, Soroca, Sîngerei, Cornești, Călărași și Ceadîr-Lunga. Din păcate, directorul serviciului antigrindină, Ion Garaba, ne-a comunicat că nu a fost posibilă lansarea rachetelor  în raioanele Căușeni și Florești, din motiv că norul se afla în zona de frontieră.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 



 

 

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!