Conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) s-a întrunit cu operatorii din domeniul alimentar, pentru a clarifica cele mai importante modificări legislative privind facilitarea activității în domeniul alimentar, care va intra în vigoare de pe 22 februarie.
Astfel, au fost puse în discuție următoarele aspecte:
- stabilirea termenului de valabilitate pentru actele permisive, autorizația sanitară veterinară de funcționare și certificatului de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor (în cazul în care spațiul în care operatorul din domeniul alimentar își va desfășura activitatea este în locațiune);
- excluderea Certificatului de inspecție a calității cerealelor;
- excluderea Certificatului de inofensivitate și înlocuirea acestuia cu Certificatul de sănătate;
- stabilirea obligației operatorilor din domeniul alimentar de a iniția imediat procedurile de retragere și rechemare a produselor alimentare și de a notifica ANSA în acest sens, în cazul în care consideră (sau are motive întemeiate să considere) că un produs alimentar pe care l-a importat, produs, procesat, fabricat sau distribuit, nu satisface cerințele de siguranță;
- modalitatea de stabilire a termenului de valabilitate a produselor alimentare de către producător;
- introducerea Certificatului de calitate, eliberat de operatorul din domeniul alimentar;
La întrunire au participat peste 40 de operatori din domeniu, care au fost interesați de cele mai importante modificări legislative, în special ajustările ce țin de Certificatul de calitate și modelul acestuia - introdus ca garant al calității și siguranței produselor asigurate de producător.
„Prin Certificatul de calitate producătorii vor putea asigura inclusiv trasabilitatea produselor, esențială în cazurile de retragere și rechemare a produselor alimentare”, au menționat reprezentanții ANSA.
Citește și: Procedura de obținere a unor acte din domeniul alimentar, simplificată