Știri din Moldova

Pâinea de altădată și cea de pe rafturile magazinelor sunt total diferite

Author: AgroExpert
pâine magazine - agroexpert.md

Pâinea este un produs alimentar important pentru consum. Tipurile de pâine expuse azi pe rafturile magazinelor oferă consumatorului o alegere mare. Dar, atenție, nu toată pâinea este de calitate. Eticheta este indicatorul produsului expus în vânzare, pe care trebuie s-o citim atunci când selectăm un produs de panificație. Natalia Suhodol, conferențiar universitar, Departamentul Alimentație și Nutriție de la Universitatea Tehnică a Moldovei a vorbit despre ingredientele pâinii calitative și beneficiile acesteia asupra organismului.

„Pâinea ca și orice produs alimentar, găsit pe rafturi, trebuie ales după ce citim eticheta. Deși poate avem un fel de pâine, tradițională, pe care o consumăm de mai mult timp, prezentul ne aduce tot mai multe schimbări tehnologice, de aceea trebuie să fim pregătiți pentru aceste schimbări, să ne informăm de fiecare dată când vedem un nou produs pe raft sau când îl selectăm. Inclusiv pâinea”, susține Natalia Suhodol în cadrul unui interviu pentru Gazeta de Chișinău.

Potrivit specialistei, pâinea pe care o pregăteau odată străbunicii noștri și cea pe care o avem astăzi pe rafturile magazinelor sunt produse total diferite. Diferă nu doar prin ingredientele pe care le conține sau materiile prime de bază, dar și prin tehnologia cu care se prepară, prin adaosuri. De aceea trebuie să fim atenți la ceea ce folosim în alimentație, la selectarea acestui produs.

„Altădată, bătrânii foloseau grâul integral folosit la prepararea produsului. Astăzi, pâinea, dacă ar fi făcută din acel grâu integral, ar fi benefică ca și altădată. Trebuie să fim atenți la pâinea integrală, iar pe etichetă să vedem dacă în prim-plan este indicată făina integrală. La fel, trebuie să acordăm atenție și  pâinii care este făcută din făina făcută din grâul încolțit. Datorită faptului că aceasta va avea o cantitate mai mare de nutrienți, de microelemente, fermenți, care vor fi benefice organismului. La fel, suntem atenți și la tehnologia de pregătire. Dacă bătrânii foloseau pâine cu maia, tradițională, care fermenta mai mult de 24 de ore, în prezent pâinea cu maia o obținem în câteva ore. Ea este obținută industrial datorită multor adaosuri, care nu sunt dintre cele mai bune”, afirmă Natalia Suhodol.

Utilizarea acestor metode tradiționale, care ne amintesc de gustul de pâine de la bunica, pe de o parte, necesită tehnologii de lungă durată, și, pe de altă parte, materia primă care nu este întotdeauna ușor de manevrat. Toate acestea la un loc fac ca producătorii să selecteze procesul rapid și un volum mai mare. Puțini producători își vor păstra tehnologia aceea veche și vor încerca să folosească materie primă de calitate.

„Datorită acelei tehnologii pe maia, pe care o aveam altădată, în pâine au loc un șir de procese benefice organismului. Pâinea devine din punct de vedere nutritiv foarte bogată. Pe lângă faptul că avem aceeași fermentare a drojdiilor, mai avem și alte fermentații, inclusiv și fermentația acidolactică, care are multe beneficii, inclusiv pentru optimizarea microflorei intestinale. Pe parcursul fermentării noi obținem transformarea amidonului astfel încât la sfârșit obținem o pâine cu o cantitate mai mică de zahăr, ceea ce înseamnă că ea este mai benefică pentru persoanele care suferă de diabet zaharat. La fel și pentru persoanele care sunt supraponderale și vor să slăbească.

Totodată, dacă e să menționăm această fermentație de lungă durată, avem unele transformări ale fitaților – săruri ale acidului fitic, care pe parcursul perioadei mai lungi de fermentație, eliberează minerale benefice organismului, cum ar fi zincul, calciul. Datorită acestor procese avem o pâine mult mai valoroasă. Aroma pâinii, la fel, se obține datorită diversității de fermentație pe care o avem în pâine, obținută prin metodă tradițională”, mai spune specialista.

Potrivit Nataliei Suhodol, în puține magazine putem să găsim pâine de calitate.

„În magazine găsim pâine pe care este scris că-i integrală, fitness și altele. Dar dacă citim atent eticheta pâinii expusă în vânzare observăm lucruri interesante, spre exemplu: pâinea pe care este scris că e din făină integrală, pe etichetă făina  o găsim pe poziția doi sau trei, sau găsim pâine care conține uleiuri. Or, analizând calitatea uleiurilor, ne dăm seama că nu este de cea mai înaltă calitate”, spune aceasta.

Specialista punctează că, deși în majoritatea cazurilor pâinea neagră este obținută din secară, din mixturile de făină, care conțin inclusiv tărâțe, în prezent avem o altă situație.

„Producătorii au început să ne falsifice aceste feluri de făină adăugând coloranți. Și consumatorul în acest fel vede o pâine mai întunecată sau mai neagră ceea ce îl face să creadă că este o pâine din secară sau din tărâțe. Dar, de fapt, a fost utilizat colorantul care i-a dat acest efect”, a mai declarat Natalia Suhodol.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!