Știri din Moldova

Pavel

Cu tradiționalul generic „Mioriță Laie, Laie, Baucălaie”, cea de-a șasea ediție a Festivalului Național dedicat crescătorilor de oi și capre de rasă, care s-a desfășurat în zilele de 29 și 30 octombrie, în orașul Cimișlia, a fost una memorabilă. Fiind organizat de Federația Națională a Crescătorilor de Ovine și Caprine din Moldova cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, festivalul a adunat deopotrivă crescătorii de animale, producătorii de produse alimentare din lapte de oi și capre, cât și consumatorii dornici de a cumpăra produse gustoase autohtone.

La expoziție au fost prezentate animalele de rasă atât din țară, cât și din străinătate. De asemenea, vizitatorii au putut gusta și cumpăra cele mai delicioase produse din lapte de oaie și capră, direct de la producătorii de brânzeturi și cașcavaluri prezenți la Festival. Desigur, la Cimișlia au venit și cei mai iscusiți meșteri populari cu diferite articole confecționate din lână sau piele de oaie și capră.

”Am o satisfacție mare că am reușit să organizăm și această ediție a Festivalului nostru, în pofida piedicilor care există. Mă bucur că mai există speranță în țara noastră ca să se dezvolte sectorul. În acest an la festival au participat foarte mulți producători cu oi, berbeci, capre, țapi, am avut unii participanți chiar au rămas fără locuri, dar am rezolvat noi această situație pentru cei 7-8 fermieri. Am avut oaspeți din Kirghizstan, România și Bulgaria. Din păcate, nu au sosit cu toții din Kazahstan, Uzbekistan, pentru că acolo se zvonește că avem proteste masive în țară, în schimb am o bucurie enormă că proiectul cu partenerii noștri din Kirghizstan urmează să fie realizat și anume înființarea o fermă aici în Cimișlia unde vom crește oi de rasa Rashan, care oferă lapte mult mai gras ca cel pe care îl avem noi acum. Să ne ajute Dumnezeu să reușim pentru că vedeți cât de grea este situația în regiune, dar cu răbdare și eforturi vom izbuti” a menționat Pavel Prisăcaru, președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine pentru Carne și Lapte din Republica Moldova.



La festival, vizitatorii au avut posibilitatea să cumpere animale de rasă, să guste și să cumpere produse obținute în urma îndeletnicirii oieritului: blănuri, cojoace tradiționale moldovenești, bundițe, căciuli. Totodată, gamă de produse alimentare: cașcavaluri, brânzeturi, cavarma, pastrama a fost foarte variată.

”Am avut vizitatori foarte mulți în acest an, fapt ce ne bucură mult că interesul pentru produsele autohtone este mare, mai ales că portul popular este promovat de noi, în fiecare an și numai la Festival. Nu mai vorbim de produsele alimentare, care sunt de excepție, în toate raioanele, căci am avut participanți din întreaga țară. Îmi râde inima că fermierii noștri au înțeles că trebuie să țină pasul cu ce se întâmplă în lume, să se modernizeze. Noi facem deja încrucișări cu berbeci de rasă, am obținut succese mari și să dea Dumnezeu să fie pace, vom reuși să dezvoltăm sectorul, desigur și cu susținerea statului. Guvernarea trebuie să înțeleagă că zootehnia trebuie ajutată să se dezvolte, trebuie motivați și cei din diasporă să revină acasă și să pună pe roate afaceri în domeniul respectiv” a subliniat președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine pentru Carne și Lapte din Republica Moldova, Pavel Prisăcaru.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!