Articole

Peste 50 de țări luptă să oprească distrugerea Planetei

O coaliție formată din peste 50 de țări, printre care se numără si Romania, s-a angajat să protejeze aproape o treime din planetă până în 2030 pentru a opri distrugerea lumii naturale și încetinirea extincțiilor faunei sălbatice, pentru a stopa dispariția unui milion de plante și animale în următorii decenii.

Coaliția Înaltei Ambiții (HAC) pentru natură și oameni, care include Marea Britanie și țări de pe șase continente, și-a luat angajamentul de a proteja cel puțin 30% din pământul și oceanele planetei în cadrul summit-ul One Planet de la Paris, găzduit de Președintele francez, Emmanuel Macron.

Oamenii de știință au spus că activitățile umane conduc la a șasea dispariție în masă a vieții pe Pământ, iar producția agricolă, mineritul și poluarea amenință funcționarea sănătoasă a ecosistemelor cu un rol crucial pentru supraviețuirea civilizației umane.

Potrivit HAC, protejarea a cel puțin 30% din  natură până la sfârșitul deceniului este crucială pentru prevenirea extincțiilor în masă a plantelor și animalelor și asigurarea producției naturale de aer și apă curate. Angajamentul va fi probabil ținta principală a „Acordului de la Paris pentru natură” care va fi negociat la sfârșitul acestui an, în cadrul evenimentului Cop15, care va avea loc în Kunming, China.

Reprezentanții coaliției speră ca angajamentele timpurii ale unor țări precum Columbia, Costa Rica, Nigeria, Pakistan, Japonia și Canada să asigure suportul de bază pentru acordul ONU.

„Este o diferență între a-ți lua un angajament și a îndeplini acel angajament. Dar dacă ne-am asumat acest obiectiv, trebuie să îl și livrăm. Și cu eforturi concertate, putem realiza acest lucru în mod colectiv, ” a subliniat Elizabeth Maruma Mrema, secretarul executiv al Convenției ONU privind diversitatea biologică.

Pe de altă parte,anunțul la summit-ul One Planet a fost întâmpinată de scepticismul unor militanți. Greta Thunberg a postat pe Twitter: „LIVE de la #OnePlanetSummit din Paris: Bla bla nature Bla bla important Bla bla ambițioase Bla bla investiții verzi …”

HAC, co-prezidat în prezent de Franța, Costa Rica și Marea Britanie, a fost format în 2019 în urma succesului unui organism climatic similar care a stimulat acțiuni internaționale ambițioase înaintea acordului de la Paris. Prin promovarea unor acțiuni privind conservarea biodiversității, HAC speră că va asigura un acord de succes pentru natură.

Pădurile ard. Oceanele sunt poluate. Daca nu vor fi demarate acțiuni, un milion de specii de animale si plante vor dispărea în următoarele decenii. Pandemia de COVID-19 ne-a arătat foarte clar consecințele distrugerii biodiversității asupra sănătății noastre, a prosperității și a securității colective, a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Marele absent de la summitul de la Paris au fost Statele Unite, ca urmarea a ieșirii acestora în toamna anului trecut, din pactul semnat în urma cu cinci ani. Cea mai mare economie din lume şi al doilea mare emiţător de gaze cu efect de seră după China, Statele Unite sunt prima naţiune care iese din acord, semnat de aproape toate ţările în 2015.

În ultimul deceniu, omenirea nu a reușit să îndeplinească niciun obiectiv privind stoparea distrugerii faunei sălbatice și a ecosistemelor care susțin viața.

Totodată, în cadrul discuțiilor de la summitul One Planet au fost promovate agroecologia și relația dintre sănătatea umană și natură.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

Sursă: ecoferma.ro

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!