Articole

Piața cerealelor – volatilitate excesivă pe Euronext

Volatilitate excesivă pe Euronext, cu prețurile cerealelor oscilând cu 12 euro/t la grâu și 8 €/t la porumb doar în ședința de ieri, fără ca fundamentele să justifice astfel de mișcări. Desigur, prognoza meteo prezice ploi pentru grâul de toamnă în SUA, ceea ce ar atenua tensiunea legată de deficitul de apă din această zonă, dar ratingul culturii nu trebuie modificat radical. Ațit factori de influență sunt dificultatea Franței de a înlocui Algeria în vânzările sale internaționale, dar și o anumită relaxare pe frontul geopolitic dintre Rusia și Ucraina.

Pe scena internațională, SUA au vândut din nou Chinei 129.000 t soia. Iranul cumpără 60.000 t de orz furajer. Iranul a fost afectat anul acesta de una dintre cele mai grave perioade de secetă din istoria sa, care a dus la nevoi masive de import.

Prețurile rapiței continuă să crească

Dolarul a scăzut ușor înapoi la 1,1250 față de euro și 77,10 față de rublă. Pe de altă parte, petrolul continuă să urce la 88,50 USD/baril în New York.

Piața americană

Scăderea clară a prețurilor grâului în Chicago ieri datorită prognozelor meteo care anunță ploi în zilele următoare. 13,28 milioane de bushel au plecat la export.

La fel și la porumb, la export se înregistrează o cantitate de 40,78 milioane de busheli, conform așteptărilor.

Doar prețurile la soia au crescut după ce AgRural și-a revizuit estimarea producției braziliene de soia la 128,5 milioane de tone, de la 139 de milioane. La export sunt, de asemenea, conform așteptărilor, 51,86 milioane de busheli.

Operatorii americani sunt tentați să cumpere soia în detrimentul grâului.

Piața de la Marea Neagră

Exporturile rusești de cereale s-au dublat într-o săptămână, operatorii și-au mărit livrările înainte de introducerea cotelor de la mijlocul lunii februarie.

Exporturile de cereale au ajuns la 800.000 t în săptămâna din 24-28 ianuarie, față de 400.000 t în săptămâna precedentă, potrivit datelor Serviciului de Control Veterinar și Fitosanitar. Acest lucru aduce exporturile totale de cereale de la începutul sezonului la 28,1 Mt, cu 7 Mt mai puțin decât anul trecut până în prezent.

La accelerarea exporturilor a contribuit și scăderea taxei la export la 97,50 USD/t pentru perioada 19-25 ianuarie și la 95,80 USD/t pentru perioada 26 ianuarie-1 februarie. O nouă scădere la 93 USD/t a fost anunțată pentru perioada 2-8 februarie.

În perioada 21-27 ianuarie au fost exportate 570.000 t de grâu rusesc, față de 270.000 t în ultimele șapte zile. Exporturile totale de grâu ale Rusiei, începând cu iulie, se ridică la 23,57 Mt, comparativ cu aproximativ 29,84 Mt în aceeași perioadă a anului trecut.

Un material de Agrimanet.ro cu referire la Agritel

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!