Articole

Plantațiile multianuale, afectate în proporție de 80% de înghețurile de primăvară

Seceta din iarnă și primăvară, precum și înghețurile de la sfârșitul lunii martie, le-a creat mari probleme producătorilor agricoli, în special proprietarilor de plantații multianuale. În urma inspectării suprafețelor agricole, specialiștii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au ajuns la concluzia că cele mai afectate de secetă și înghețuri au fost culturile de grupa întâi și plantațiile multianuale, informează Sputnik Moldova.

„Din cele 415 mii de hectare însămânțate cu culturi de grupa întâi, seceta și înghețurile de primăvară au afectat circa 215 mii ha”, a declarat Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Situația este și mai gravă în cazul plantațiilor multianuale, în special a livezilor de caiși și piersici.

„Înghețurile din primăvară au afectat livezile de caiși în proporție de 70-80%; cele de piersici - 50%; cireși - 40-50%, iar cele de măr - 25%. Conform prognozelor, recolta globală de fructe în acest an va fi cu 15-20% în diminuare comparativ cu media ultimilor trei ani, inclusiv și recolta de struguri”, a adăugat Ion Perju.

Doar agricultorii care au cultivat legume nu vor înregistra pierderi în acest an, spune ministrul.

„Recolta de legume va fi la nivelul ultimilor ani, cu un spor semnificativ a producției pe teren protejat, reieșind din specificul că aceste suprafețe de obicei sunt irigate”, spune Ion Perju.

Precizăm că în urma evaluării suprafețelor agricole din țară, MADRM prognozează în acest an o recoltă de grâu de 600 mii de tone. Ceea ce acoperă necesarul Moldovei, care este de 350 de mii de tone. Astfel, la majorări ale prețului la produsele de panificație nu trebuie să ne așteptăm.

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!