Știri din Moldova

Ploile cu grindină au afectat recolta de cireșe și măr în proporție de 80%

Author: AgroExpert
Ploile cu grindină au afectat recolta de cireșe și măr în proporție de 90%  - agroexpert.md

Recolta de cireșe de pe zeci de hectare de livezi a fost compromisă de ploile abundente și grindina căzută în ultima perioadă. În unele raioane, livezile de cireși au fost afectate în proporție de 80%, iar agricultorii nu mai pot vinde fructele, cu atât mai mult nu le pot exporta. Nici procesatorii nu se grăbesc să le cumpere, chiar și la prețuri foarte mici. Situația în agricultură după intemperii a fost discutată la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu șefii direcțiilor agricole raionale, scrie IPN.

Șeful Direcției agricultură Criuleni, Vitalie Onișciuc, a declarat că 68 de hectare de cireși au recolta compromisă în proporție de 75-80%

„Cireșele sunt de calitate superioară – diametrul 3-4 cm. Agricultorii nu au unde să dea, cireașa e crăpată, e plină cu apă. Deja la export nu mai merge. Fabricile de procesare nu le iau, dat fiind faptul că au de anul trecut rezerve și nu sunt interesați de materie primă. Sunt livezi care nu au fost culese niciodată. Situația este alarmantă”, susține șeful Direcției agricultură Criuleni.

La Edineț, în urma grindinei au fost afectate 30,5 hectare de meri și 3 hectare de cireși din cadrul unei gospodării țărănești.

„Mărul a fost afectat în proporție de 85-90%. Fructele nu au fost date jos, dar pentru că au fost bătute de piatră, au cicatrici. La export cred că nu vor merge, doar la procesare. Și cireșul a fost afectat în proporție de 75%. Suma pagubelor la această gospodărie țărănească este 15,2 milioane de lei”, a declarat Alexandru Jitaru, șeful interimar al Direcției agricultură Edineț.

„Aceleași probleme sunt și la noi, ca și în alte raioane, cu livezile de cireși în urma ploilor abundente. Doar în decada a doua a lunii iunie au căzut 74 de milimetri, evident cireșele au crăpat. Dar am găsit limbaj comun cu fabrica de vin din Fălești, care ne-a venit în întâmpinare și nouă, și agenților economici. Ea va procesa cireșele care vor fi aduse la fabrică. Prețul e mic, dar este o ieșire din situație”, a declarat șeful Secției agricultură și alimentație Fălești, Valeriu Motelica.

Șeful Secției agricultură din raionul Căușeni, Pavel Curus, a precizat că în localitatea Săiți, un agent economic s-a pomenit cu circa 40 de hectare de livadă de măr afectată în urma ploilor. De asemenea, au fost compromise 12 hectare de livezi de cireșe. Și în Grigorievca, în livezi, cireșele s-au umplut cu apă și au crăpat. Unul dintre agenții economici a cules de pe trei rânduri de cireși doar câteva lăzi, deși livada este una performantă și productivă. S-au adresat unei companii de sucuri, însă aceasta nu procesează cireașa și în aceste condiții agricultorul este pur și simplu nevoit să arunce fructele.

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, a precizat că la minister  urmează aibă loc o ședință cu reprezentanții Asociației Procesatorilor de Fructe și Legume din Moldova „Speranța-CON”. În cadrul discuțiilor vor fi abordate modalitățile și posibilitățile să se implice în procesarea fructelor compromise de precipitațiile puternice.

Iată cum se eliberează avizele de Forță Majoră și ce acte trebuie să prezinte fermierii

Ministrul Agriculturii a declarat că Republica Moldova dezvoltă, împreună cu România, un proiect pentru a eficientiza combaterea căderilor de grindină, ce prevede tratarea norilor cu ioni de argint, prin pulverizare.

În prezent, ideea este la nivel de testare. Soluția Ministerului Agriculturii vine și în contextul în care lansarea rachetelor antigrindină nu este permisă în zona frontierei de stat.

„După ce va avea loc testarea vom putea folosi și utiliza acești ioni de argint și în raioanele care astăzi nu au acoperire cu rachete antigrindină, și în al doilea rând de-a lungul hotarului, pentru că avem hotar și cu Ucraina și nu-i permis să împușcăm și înspre România nu-i permis să împușcăm”, a specificat Vladimir Bolea.

Anterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare anunța că peste patru mii de hectare de culturi agricole au fost distruse, cele mai afectate fiind lanurile de floarea-soarelui și de porumb.

Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU, în raioanele Briceni, Nisporeni, Anenii Noi, Ungheni, Strășeni, precum și UTA Găgăuzia au fost înregistrate cele mai mari pagube.

Citește și: Foto | Copaci doborâți! Ploaia torențială a făcut ravagii în țară

Precizăm că, în luna iunie, pe teritoriul Republicii Moldova se prevăd cantități de precipitații apropiate de mediile anuale. Informațiile se conțin în perspectiva meteorologică publicată de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Recomandăm și: Ce temperaturi și precipitații se prevăd în iunie

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!