Articole

Ploile și temperaturile crescute au favorizat apariția rapănului mărului (Venturia inaequalis)

Rapănul mărului (Venturia inaequalis) apare în livezi din cauza ploilor abundente înregistrate în ultima perioadă. Potrivit experților în protecția plantelor, boala se dezvoltă chiar și în unele livezi în care au fost realizate anumite tratamente.

Ciuperca Venturia, responsabilă de dezvoltarea rapănului, generează cea mai întâlnită afecţiune a mărului, care în condiţii favorabile poate compromite semnificativ recolta. Iar în acest an, atât primăvara, cât și vara, condițiile meteo au favorizat apariția diferitor boli în livezi.

Ciclul de infecție cu rapăn începe primăvara, când temperaturile și umiditatea adecvate favorizează eliberarea ascosporilor de V. inaequalis. Acești spori se ridică în aer și aterizează pe un pom sensibil, unde germinează și formează un tub care poate pătrunde direct în cuticula cerată a plantei. Un miceliu fungic se formează intre cuticulă și țesutul epidermic subiacent, dezvoltând asexual conidiile, care germinează pe zonele proaspete ale pomului gazdă, care la rândul lor produc o altă generație de spori conidiali. Acest ciclu de infecții secundare continuă pe tot parcursul verii, până când frunzele și fructele cad din copac la începutul iernii. Simptomele infecției apar pe frunze, fructe, flori și lăstari tineri.

Simptomele foliare încep să apară la începutul primăverii și se prezintă în principal ca leziuni de culoare verde deschis care progresează spre o culoare maro-masliniu cu o textură catifelată datorită formării conidiilor pe măsură ce trece timpul.

Aceste leziuni mari, asemănătoare unor cruste, pot deforma frunzele și, în cele din urmă, pot duce la defoliere. La fructele tinere, leziunile progresează către cruste maronii. Coaja mărului se poate crăpa pe măsură ce fructul se mărește, deși fructele tinere cad adesea prematur. Fructele mature sunt mai rezistente la infecții și formează numai cruste mici, negre, care s-ar putea să nu fie vizibile decât după depozitare. În timp ce boala poate provoca pierderea totala a culturilor în condiții optime fară gestionare, principalul impact economic se datorează atât reducerii dimensiunii, cât și a calității fructelor.

Stropirea pomilor primăvara este o lucrare esențială pentru prevenirea acestei boli. De asemenea, răspândirea sporilor poate fi oprită prin arderea ramurilor afectate de rapăn, prin arderea sau îngroparea frunzelor căzute.

Fiind vorba de o boală periculoasă și frecventă la cultura mărului, cel mai bun mod de a combate agentul patogen rămâne tratamentul cu fungicide. 

La o cultură de măr pot fi aplicate în fiecare sezon numeroase tratamente pentru prevenirea rapănului, singure sau în amestec. Prin utilizarea de produse care aparțin unor grupe chimice diferite, poate fi împiedicată apariția diverselor forme de rezistență la fungicide.

De aceea, este important să fie alese produsele corespunzătoare, dar și să fie alternate periodic tratamentele. O atenție sporită trebuie acordată momentelor optime de aplicare, integrării corecte în schema de tratamente a produselor de contact și a celor sistemice, dar și managementului rezistenței bolilor. Lista produselor omologate în Moldova pentru combaterea rapănului la măr, este disponibilă pe acest link.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Cotidianulagricol.ro

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!