Viticultorii sunt încurajați să adopte o atitudine pozitivă față de prezența pontelor de călugăriță. Expertul în viticultură Sergiu Tutovan a declarat pentru AGROEXPERT că prezența acestor insecte indică existența unei biodiversități sănătoase și a unui ecosistem echilibrat.
Mantis Religiosa, cunoscută sub denumirea de călugăriță, este o insectă răpitoare care se hrănește cu alte dăunătoare din plantații. Viticultorii sunt sfătuiți să nu privească ouăle ca pe o amenințare, ci să adopte practici de ademenire a călugărițelor în vie.
„Nu e semn de alarmă, ci de bucurie pentru viticultori. Ouăle nu trebuie nimicite, dar protejate. Călugărița este un indiciu că în zona respectivă este o biodiversitate sănătoasă și un ecosistem echilibrat, iar utilizarea excesivă a chimicalelor nu a eliminat complet această diversitate. Deci, viticultorii nu trebuie să se gândească ce să facă pentru a alunga călugărița, dar din contra, ce să facă pentru a o ademeni”, a precizat Sergiu Tutovan.
Practicile recomandate de expert includ plasarea coardelor cu ponte de călugăriță pe spalier, în loc să le distrugă odată cu înlăturarea lor. În acest fel, larvele vor popula plantația viticolă și vor contribui la controlul natural al dăunătorilor.
„Coarda de viță de vie cu ponta – masa unde se află ouăle de călugăriță, trebuie înlăturată, dar nu aruncată jos pentru a fi distrusă. Acestea trebuie puse la vedere, de exemplu: pe un spalier. Astfel, puii de călugărițe vor viețui în plantația viticolă și vor mânca alți dăunători. Respectiv, protejarea acestora e numai în folosul viticultorilor”, susține Tutovan.
În acest context, expertul în viticultură Sergiu Tutovan a subliniat și importanța protejării buburuzelor, care indică, de asemenea, un mediu în care insecticidele nu sunt utilizate în mod masiv.