Încălzirea globală constituie una din cele mai mare amenințări la adresa dezvoltării umane, iar omenirea, până în prezent, nu s-a confruntat cu un pericol atât de grav. Fenomenul schimbărilor climatice poate pune în pericol dezvoltarea durabilă a umanității, având un impact negativ asupra ridicării nivelului oceanului planetar, creșterii frecvenței cataclismelor naturale (inundații, secete, valuri de căldură, uragane, tornade etc.), vulnerabilității sporită a ecosistemelor naturale și artificiale la noile condiții de climă, etc.
Acest lucru impune națiunile să întreprindă acțiuni orientate atât spre reducerea intensității acestui proces, cât și spre atenuarea consecințelor posibile determinate de fenomenul în cauză. Fiind un fenomen global atenuarea schimbărilor climatice poate fi atins doar cu contribuția și suportul tuturor țărilor lumii. La nivel mondial aceste activități sunt promovate de Organizația Națiunilor Unite prin intermediul Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite cu privire la schimbarea climei (CONUSC).
Republica Moldova a aderat la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite cu privire la schimbarea climei la 12 iunie 1992.
Obiectivul final al (CONUSC) este de a stabiliza concentrațiile de gaze cu efect de seră în atmosferă la un nivel care să împiedice orice perturbare antropică periculoasă a sistemului climatic. Până în prezent, 196 de țări sunt Părți la această Convenție. Republica Moldova a aderat la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite cu privire la schimbarea climei la 12 iunie 1992, Convenția fiind ratificată de Parlamentul RM pe 16 martie 1995.
Țara noastră, la fel a aderat și la toate Tratatele internaționale adiționale acestei Convenții, care au ca scop punerea în aplicare a prevederilor CONUSC, inclusiv la Protocolul de la Kyoto, care a fost ratificat de către RM pe 13.02.2003 și la Acordul de la Paris, care a fost ratificat pe data de 4 mai 2017. Toate aceste tratate internaționale servesc ca instrument legal cu forță juridică aplicabil în țările semnatare pentru atingerea unui obiectiv clar prestabilit - menținerea încălzirii globale într-o limită către anul 2100 sub 2ºC comparativ cu perioada preindustrială.
În calitatea sa de țară din non-Anexa I a CONUSC, RM nu are angajamente de reducere a emisiilor de GES, însă ea trebuie să vină cu o contribuție ambițioasă a sa în acest aspect. În conformitate cu prevederile acestor Tratate internaționale țările membre au obligațiunea cu o anumită periodicitate să raporteze către CONUSC:
- inventarul național al emisiilor antropice de gaze cu efect de seră (GES) pe surse și al sechestrării, prin stocare, pentru toate gazele cu efect de seră, nereglementate prin Protocolul de la Montreal;
- descrierea măsurilor pe care le ia sau intenționează să le ia pentru a aplica Convenția și orice altă informație pe care o consideră utilă pentru a atinge obiectivul Convenției și potrivită pentru a exprima, în măsura posibilului, date utile determinării tendințelor emisiilor antropice în lume.
Aceste raportări se întreprind prin intermediul următoarelor documente pe care țara, inclusiv și R.M. este obligată să le prezinte cu o anumită periodicitate către Convenție și anume:
- Comunicările naționale;
- Rapoartele naționale de inventariere a emisiilor de gaze cu efect de seră;
- Rapoartele bienale actualizate;
- Contribuția națională determinată.
Cea de-a doua Contribuție națională determinată Republica Moldova a fost prezentată în februarie 2020 cu obligațiunea de a o revizui în anul 2025.
În conformitate cu obligațiunile față de CONUSC la momentul actual Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului prin intermediul Unității de Implementare a Proiectelor de Mediu în parteneriat cu Națiunile Unite pentru Mediu implementează două proiecte care au ca scop perfectarea celei de-a cincea Comunicare națională cu Raportul național de inventariere pentru perioada 1990-2018 și a cel de-al Treilea raport bienal actualizat.
Proiectul GEF/UNEP “Republica Moldova: Pregătirea Comunicării Naționale Cinci (CN5) în conformitate cu prevederile Convenției-cadru a Națiunilor Unite cu privire la Schimbările Climatice (CONUSC)”.
Obiectivul Proiectului:
Proiectul urmărește să sprijine Republica Moldova în pregătirea celei de-a Cincea Comunicării Naționale a țării către Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite cu privire la Schimbarea Climei în conformitate cu obligațiunile sale în cadrul acestei Convenții.
Procesul de perfectare a Comunicării Naționale Cinci către CONUSC va spori gradul de sensibilizare și informare generală a cunoștințelor cu privire la problemele legate de schimbările climatice în Republica Moldova. Aceasta va contribui la procesul de planificare și formulare a politicilor naționale, în special în ceea ce privește integrarea vulnerabilității și adaptării și a măsurilor de atenuare în programele de activitate ale diferitelor părți interesate. În plus, aceasta va contribui la dezvoltarea socială și economică a țării prin reducerea vulnerabilității asociate cu schimbările climatice, sau la propunerea de opțiuni în acest sens în sectoarele cheie, reducând în același timp emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și sporind sechestrările acestora.
Activități prioritare:
Principalele activități a Proiectului au ca scop următoarele:
(i) descrierea și prezentarea circumstanțelor naționale relevante pentru emisiile și sechestrările de gaze cu efect de seră (GES) și aranjamente instituționale relevante pentru pregătirea comunicărilor naționale ulterioare;
(ii) pregătirea și prezentarea inventarului național al emisiilor antropice de GES necontrolate de Protocolul de la Montreal pe surse de emisii și sechestrări, inclusiv raportul național de inventariere pentru perioada 1990-2019;
(iii) analiza și prezentarea informațiilor privind politicile și măsurile de atenuare a schimbărilor climatice și efectele acestora;
(iv) elaborarea și prezentarea scenariilor privind prognozele emisiilor de gaze cu efect de seră pe durată medie și lungă și efectul global al politicilor și măsurilor în acest aspect;
(v) identificarea și prezentarea gradului de vulnerabilitate către noile condiții de climă determinate de schimbările climatice și impactul acestora la nivel național și regional;
(vi) prezentarea măsurilor privind adaptarea adecvată la schimbările climatice;
(vii) prezentarea altei informații relevante pentru CONUSC (de exemplu, integrarea considerațiilor privind schimbările climatice în prioritățile naționale de dezvoltare; informații despre cercetare și rețelele de observare sistematică a indicatorilor climaterici, informații despre educație, formare și sensibilizarea publicului, transfer și acces la mecanismele de comercializare a emisiilor, eforturi pentru promovarea schimbului de informații și crearea de rețele de comunicație; consolidarea capacităților; probleme de gen și schimbările climatice);
(viii) Constrângeri și lacune, necesități financiare, tehnice și de capacitate aferente (constrângeri, lacune și necesități, precum și activități de eliminare a lacunelor; resurse financiare și suport tehnic furnizat din diferite surse; proiecte propuse pentru finanțare sau în pregătire pentru asigurarea suportului necesar în domeniul schimbărilor climatice; oportunități, bariere pentru implementarea măsurilor de adaptare; necesități tehnologice specifice țării și asistență externă oferită);
(ix) asistență tehnică necesară;
(x) compilarea și publicarea Comunicării Naționale Cinci a Republicii Moldova către CONUSC;
(xi) Prezentarea Comunicării Naționale cinci a Republicii Moldova către Secretariatul CONUSC.
Perioada de implementare 5.08.2019 – 31.10.2023
Proiectul GEF/UNEP „Republica Moldova: Perfectarea celui de-al Treilea Raport Bienal Actualizat (BUR3) în cadrul Convenției-cadru a Națiunilor Unite cu privire la Schimbarea Climei (CONUSC)”
Obiectivul Proiectului:
Proiectul urmărește să sprijine Republica Moldova în pregătirea celui de-al treilea Raport Bienal Actualizat (BUR3) al Republicii Moldova către Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice. Se preconizează că pregătirea BUR3 va spori conștientizarea generală și cunoașterea problemelor legate de schimbările climatice în Republica Moldova. Acesta va ajuta în procesul de planificare și formulare a politicilor naționale, în special în ceea ce privește integrarea măsurilor de atenuare în cadrul programului de activitate al diferitelor părți interesate. În plus, acesta va contribui la dezvoltarea socială și economică a țării, propunând opțiuni pentru reducerea emisiilor de GES în sectoarele cheie ale economiei naționale și sporirea sechestrărilor de GES din Republica Moldova.
Activități prioritare:
i. Informațiile privind circumstanțele naționale relevante pentru emisiile și sechestrările emisiilor de gaze cu efect de seră de (GES) și aranjamentele instituționale pentru pregătirea Rapoartelor Bienale Actualizate (BUR) în mod continuu, revizuite, actualizate și descrise.
ii. Inventarul național al surselor de emisii antropice și sechestrare a emisiilor de GES care nu sunt controlate de Protocolul de la Montreal, inclusiv Raportul Național de Inventariere pentru perioada 1990-2018, elaborat.
iii. Informații privind acțiunile de atenuare a emisiilor gazelor cu efect de seră și efectele acestora, descrise.
iv. Informațiile privind constrângerile, lacunele și necesitățile financiare, tehnice și de capacitate aferente, inclusiv suportul necesar și primit, raportate.
v. Aranjamentele interne de monitorizare, raportare și verificare (MRV) pentru acțiuni de atenuare și efectele acestora, descrise.
vi. Alte informații relevante pentru îndeplinirea obiectivului Convenției, furnizate.
vii. Asistență tehnică externă necesară și oferită.
viii. BUR3 al RM compilat și prezentat către Secretariatul CONUSC.
Perioada de implementare 28 ianuarie 2020 - 31 ianuarie 2023.