Articole

Prăbușirea plantelor de roșii - procedeu tehnologic, care crește producția cu peste 50%

Tehnica prăbușirii plantelor de roșii după modelul olandez nu este foarte răspândită în rândul legumicultorilor, deși experiența unora arată că această procedură simplă, sporește producția cu  50%.

Prăbușirea plantelor întinerește cultura de tomate. Vârful care a fost sus a ajuns la nivel maxim de creștere, deci nu mai putea fi legat, astfel este adus în jos la o jumătate de metru de arcadă. Această metodă se recomandă la hibrizii cu creștere nedeterminată.

Cum se face prăbușirea plantelor de roșii

Planta de roșie, ajunsă în partea de sus a solarului, se desface din sistemul de prindere și se coboară la o jumătate de metru de arcadă. Partea de mijloc a plantei se prinde pe niște profile construite de către legumicultori pentru ca roșiile să nu stea pe jos sau pe folie, pentru a preveni apariția de pete.

O mare atenție trebuie acordată unghiului de coborâre care nu trebuie să fie de 90 de grade pentru că apare riscul de a se rupe planta. Prinderea tomatelor la bază se face cu ață și folosindu-se clipsuri pentru a preveni rănirea tulpine la plantă.

Cu cât crește producția de roșii prin tehnica prăbușirii

Coborârea plantei de roșii va face ca producția să se dubleze. Toate roșiile se vor coace în același timp, iar conform modelului olandez, planta va mai reuși să dea trei roduri. Dacă se mai repetă procedura,  se mai prind încă trei roduri. Șase roduri pentru o tomată, un hibrid normal, înseamnă un ciclu extraordinar de cultură.

Tehnica prăbușirii plantelor de roșii în solar poate fi aplicată până pe 1 septembrie, apoi creșterea trebuie stopată pentru a se proteja recolta finală. Ulterior trebuie de eliminat vârful de creștere ca să i se ofere plantei răgazul de la înflorire până la fructificare, să se formeze fructul ca în octombrie să fie închis ciclul de tomate.

Alte sfaturi utile pentru cultivarea roșiilor

Defolierea tomatelor se recomandă a fi făcută manual și numai când desprinderea este dificilă, să se utilizeze foarfeca. Se recomandă folosirea unui foarfece doar la frunzele care nu se rup. Fiecare lăstar și fiecare frunză are un genunchi, în termenul popular. Se rupe cu mâna, ținând degetul sub acel genunche care se rupe și astfel se rupe foarte ușor”;

După defoliere și copilire, se aplică un tratament cu fungicid pentru ca rănile să se închidă și să fie evitată apariția unor boli precum putregaiul cenușiu;

La densitate mai mare a culturii de roșii, plantele nu trebuie lăsate cu mai mult de 12-13 frunze pe fir, aerisirea fiind esențială atât pentru a se evita bolile, cât și pentru polenizarea naturală a florilor;

Pentru molia tomatelor se poate folosi o lampă electrică ce omoară dăunătorii.

 

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!