Moldova

Premieră! În 2024, RM a exportat 99 de tone de usturoi în Polonia

Author: Lidia Danila
export de usturoi în Polonia - agroexpert.md

Republica Moldova a marcat o premieră pe piața agricolă europeană. În 2024, țara noastră a reușit să exporte 99 de tone de usturoi în Polonia. Potrivit datelor statistice, cantitatea reprezintă una semnificativă comparativ cu anii anteriori, când livrările abia depășeau câteva kilograme.

Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, această realizare marchează o etapă importantă în promovarea agriculturii locale pe plan internațional.

„Exporturile agricole în perioada 2023-2024 sunt așteptate să aibă un impact pozitiv asupra economiei naționale. În premieră absolută, Republica Moldova a exportat 99 de tone de usturoi în Polonia pentru prima data în 2024. Apropierea de Uniunea Europeană asigură o continuitate și durabilitate în dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova. Pe măsura apropierii de Uniunea Europeană se văd și efectele asupra economi ei naționale pe dimensiunea exporturilor producției agricole”, a precizat Vladimir Bolea.

Ce a facilitat creșterea exportului?

Succesul exportului de usturoi se datorează mai multor factori. Despre aceasta a declarat pentru AGROEXPERT șeful Direcției politice în sectorul vegetal, Grigore Baltag.

„Consider că pășim într-o nouă etapă de promovare a usturoiului pe plan internațional. La creșterea exportului a condus producția calitativă, agentul economic care a identificat piața, dar și eliminarea taxelor de import și a contingentelor tarifare prin acordul de liber schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Toți acești factori au contribuit la dinamizarea comerțului cu usturoi în Polonia”, explică acesta.

Află și: Fără taxe de import: 7 produse moldovenești vor ajunge pe piața UE

Totodată, Grigore Baltag a enumerat ce ar trebui să cunoască agricultorii care doresc să exporte în Polonia sau în orice altă țară europeană.

„Pentru a putea exporta într-o țară din Uniunea Europeană, producția trebuie să fie însoțită de certificate de conformitate. Deci, agentul economic îl obține  în baza unei cereri către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, producția trebuie să fie ambalată corespunzător cerințelor și să aibă un anumit grad de inofensivitate”, a detaliat șeful Direcției politice în sectorul vegetal, Grigore Baltag.

În pofida succesului în Polonia, datele oferite de Biroul Național de Statistică (BNS) arată că Republica Moldova continuă să importe cantități semnificative de usturoi. Printre cei mai mari furnizori se numără China, Egipt și Albania. În 2022, în total, țara noastră a cumpărat peste 510 tone de usturoi.

De asemenea, BNS susține că Republica Moldova avea o prezență modestă pe piețele internaționale. Spre exemplu, în 2021, doar 8,65 kg de usturoi au fost exportate în Camerun, iar în 2022, cantitatea a crescut până la 20,45 kg.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!