Articole

Președintele României a promulgat Legea Mirosurilor

Legea Mirosurilor a fost promugaltă de președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului a semnat vineri, 10 iulie, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, actul normativ care instituie măsuri și sancțiuni împotriva activităților economice care cauzează ”disconfort olfactiv”. Pentru a intra în vigoare, actul normativ mai are un singur pas de parcurs: publicarea în Monitorul Oficial.

Președintele Iohannis a promulgat Legea mirosurilor, un proiect inițiativ asumat politic de USR și care a fost adoptat de Parlament pe 17 iunie, când, la votul final din Camera Deputaților, au exista 309 de voturi ”pentru” și o singură abținere.

Legislația include o prevedere prin care autoritățile locale, primarii, primesc dreptul a sancționa activitățile care generează mirosuri neplăcute, categorie în care pot intra și fermele zootehnice aflate în apropierea zonelor rezidențiale.

Fermierii și ministrul agriculturii Adrian Oros au cerut retrimiterea legii în Parlament

Decretul prezidențial pentru promulgare a fost semnat de președintele Iohannis în ciuda faptului că mai multe organizații de fermieri i-au solicitat să retrimită actul normativ în Parlament. Inclusiv ministrul Adrian Oros a făcut la Președinte pentru retrimiterea legii înapoi spre dezbatere.

”Cu siguranță că unele prevederi din această lege sunt bune și au fost necesare, dar sunt foarte multe prevederi care intersectează cu interesele fermierilor și încurcă foarte mult activitatea mai ales în zootehnie pentru că practic nu s-au făcut studii de impact în ceea ce înseamnă invadarea zonelor de protecție zootehnică de către zonele rezidențiale. Există riscuri mari de a fi închise unele ferme și unități de producție, doar pentru faptul că emană miros, dar asta este un lucru subiectiv, orice miros este normal în preajma fermelor de exploatare a animalelor sau a unităților producătoare respective. Aici trebuia în primul rând să se discute foarte serios cine suportă costurile relocării acelor ferme, pentru că știm cu toții, și discutăm despre acele situații specifice. În lege sunt și foarte multe lucruri bune, dar ca întotdeauna s-au strecurat și câteva lucruri pe care pe noi, cei din ministerul Agriculturii și pe fermieri, ne deranjează foarte mult. Asta am spus din primele zile în care a fost adoptată”, a declarat Adrian Oros.

Se introduce termenul de ”disconfort olfactiv”

Legea mirosurilor introduce în legislația românească termenul de ”disconfort olfactiv„, definit ca fiind ”efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare”.

Tot prin această lege este introdus și ”planul de gestionare a disconfortului olfactiv – plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/activități noi sau a 2 instalaţiilor/activităților existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/activităților existente”.

”Planul de gestionare a disconfortului olfactiv se elaborează de către operatorii economici/titularii activităților care pot genera
disconfort olfactiv”, se arată în noua lege votată de deputați.

Autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, prin autoritățile publice din subordinea sa, supraveghează și controlează aplicarea prevederilor legale privind protecția atmosferei și gestionarea zgomotului ambiental, în care scop:
a) dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităților generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz;
b) solicită aplicarea măsurilor tehnologice, a restricțiilor și interdicțiilor în scopul prevenirii, limitării sau eliminării emisiilor de
poluanți și a disconfortului olfactiv
c) solicită luarea măsurilor în vederea respectării nivelului maxim admis al zgomotului ambiental.

Astfel, mai exact, autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.

La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv. Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.

Sursă: Agrointel.ro

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!