Articole

Prețul cerealelor în România este cel mai bun din ultimii 15 ani

În România, a fost un sezon excepţional pentru culturile de toamnă. În schimb seceta din unele regiuni ale ţării îşi va face simţite efectele prin scăderea producţiilor scontate la culturile de primăvară.

Cultivatorii spun că preţuri aşa de mari la grâu, de 0,95 lei -1 leu/kg, nu au mai fost de 15 ani. Paradoxal, porumbul a devenit mai scump decât grâul, ofertele pieţei depăşind 1,1 lei/kg, scrie Revista-ferma.ro.

Fermierii au fost foarte prudenţi să nu încheie contracte futures sau forward până ce nu au văzut recoltele certe. Ei au înţeles să-şi construiască depozite pentru a nu mai fi expuşi să vândă la recoltare, în condiţiile în care presiunea la recoltă nu-i altceva decât o speculă!

Porumbul este într-un scenariu scris, urmând să intre în rol. Vom asista la o degradare progresivă a culturiilor de porumb americane din cauza secetei.

Aceasta se va întâmpla şi la nivelul UE; din 70 mil. de tone proiecţie, vedem o scădere de 5 mil. tone, lipsa de apă resimţindu-se atât în Serbia şi Ungaria, cât şi în sudul României.

Pe piaţă, preţul a urcat până la 215-217 euro/tonă, după care a coborât la 208-210 euro/t.

La porumb se anticipează un trend în desfăşurare cum a fost la grâu; nu vor fi producţiile preconizate şi va continua inflaţia preţurilor.

Floarea soarelui: dinamică pozitivă

Potrivit lui Cezar Gheorghe, cotaţiile la floarea soarelui se situează pe o dinamică pozitivă. Preţul se menţine ridicat, nu neapărat din cerere, ci din suplimentul din cotaţiile uleiului de palmier şi de soia, care au susţinut preţul pe piaţa de profil.

Adiacent, ruşii au instituit taxe şi pe exportul de ulei brut de floarea soarelui, ceea ce face ca România să rămână principalul furnizor de materie primă în regiune. Rusia şi Ucraina cenzurează exportul, iar Bulgaria are probleme cu producţia de floare din pricina secetei.

Agenţiile de analiză din regiunea Mării Negre prognozează o producţie de peste 41-42 mil. tone, din care circa 32 vor proveni din Ucraina şi Rusia.

Pentru Rusia, se prefigurează recolta de floarea între 15,2 şi 16,7 mil. tone, creşterea suprafeţei (1,6 mil. ha) fiind compensată de randamente scăzute din cauza vremii.

Problema este dacă fermierii ruşi vor putea recolta înainte de instalarea vremii reci, având în vedere creşterea suprafeţei şi semănatul târziu. Sunt temeri că 600.000 ha nu vor fi adunate la timp.

Stratégie Grains prognozează o creştere a producţiei de floarea-soarelui în UE până la 9,7 milioane de tone, comparativ cu 8,7 milioane de tone în anul de comercializare 2020/21. Suprafaţa însămânţată, ca şi în anul precedent, este estimată la 4,4 milioane de hectare.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!