Articole

Prețul la rapiță a depășit 800 de euro/to. Factori care influențează prețul

Prețul la rapiță a trecut peste 800 de euro per tonă, depășind toate previziunile anterioare. Este un preț de aproape două ori mai mare decât au primit fermierii pentru aurul negru la începutul lui 2021.

„După scăderea din ultima săptămână a anului, rapița și-a revenit semnificativ”, scrie firma de analiză Agritel. Cu toate acestea, volatilitatea a fost ridicată în ultimele săptămâni.

Marți, rapița a urcat din nou cu 17 euro, până la 788 de euro pe tonă. Noua recoltă din 2022 este cotată puțin sub 574 de euro pe tonă, cu aproape 13 euro mai mult decât cu o zi înainte. La mijlocul lunii noiembrie, prețurile rapiței din Europa au depășit pentru prima dată pragul de 700 de euro. Acum și pragul de 800 de euro este doborât. În ultimele 8 săptămâni, semințele oleaginoase negre au crescut cu 90 de euro, potrivit agrimanet.ro.

Prețurile au continuat să crească și în Canada în această săptămână. Marți după-amiază, contractul forward din martie s-a tranzacționat pe piața futures din Winnipeg la 1.018 CAD pe tonă. Următoarea recoltă (noiembrie) este cotată la 780 CAD. Prețurile pieței futures din Canada vor rămâne, de asemenea, la un nivel foarte ridicat până la noua recoltă din noiembrie 2022.

În portul Hamburg, la sfârșitul anului trecut, s-a plătit pentru rapiță 762 EUR pe tonă. La piața angro din Mannheim, prețurile au fost de 794 de euro, iar Mittelland – 790 de euro.

În portul francez Rouen, la începutul noului an au fost oferite prețuri de 775 de euro pe tonă, iar prețurile fob au fost, de asemenea, de 775 de euro pe tonă în porturile de încărcare de pe Moselle. Adică cu cel puțin 17 euro mai mult decât la sfârșitul anului trecut.

Rapița europeană și-a reluat tendința ascendentă în această săptămână și se îndreaptă către noi niveluri record. Disponibilitatea de semințe de rapiță este extrem de limitată.

Factori ce influențează prețurile

Preţurile la uleiul de rapiţă şi la făina de rapiţă au crescut, de asemenea, în decembrie, având în vedere înrăutăţirea condiţiilor climatice din America de Sud. Deficitul de apă din sudul Braziliei și Argentina reduce potențialul de producție al ambelor țări. În plus, Malaezia a fost lovită recent de inundații dramatice, iar plantațiile de ulei de palmier de acolo au fost grav avariate. Din cauza lipsei forței de muncă din țară și a reluării exporturilor, prețurile uleiului de palmier au crescut brusc de la jumătatea lunii decembrie.

Un alt factor de susținere a prețului îl reprezintă prețul țițeiului, care a crescut recent și a atins cel mai ridicat nivel din ultima lună. Creșterea prețului țițeiului duce la creșterea întregului sector al biocombustibililor. Reuniunea lunară a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a Aliaților săi (OPEC+) a început marți. Ei decid dacă să respecte sau nu programul lor de reducere treptată a limitelor de producție. Rapița este utilizată pe scară largă pentru a produce biocombustibil și este strâns legată de piața țițeiului.

Cu toate acestea, piața rămâne sensibilă la știrile despre consecințele globale ale actualei variante Omicron, care se răspândește extrem de rapid.

Stocuri scăzute din punct de vedere istoric

Firma de analiză Strategy Grains și-a redus estimarea de recoltă pentru UE, pentru 2021, la 16,97 milioane de tone, de la 17,03 milioane de tone anterior. Prognoza pentru importurile de rapiță ale UE a fost, de asemenea, redusă.

„Scăderea ofertei duce, de asemenea, la o scădere suplimentară a stocurilor. Bilanțul de rapiță al UE este extrem de strâns în 2021/22. Stocurile UE se vor micșora la maximum 0,7 milioane de tone până la sfârșitul anului de comercializare în iunie 2022”, au spus analiștii.

Recolta 2022 de rapiță în Uniunea Europeană ar putea ajunge la 18.0 milioane de tone. Ar fi cu 6% mai mult decât recolta din 2021. Fermierii și-au extins suprafețele însămânțate din cauza prețurilor ridicate, spune Strategy Grains în prognoza sa inițială.

Creșterea producției de rapiță este așteptată în principal în țările din vestul și nordul UE, unde se află cei mai mari trei producători de rapiță din Uniune – și anume Germania, Franța și Polonia, spune Strategy Grains în raportul său privind semințe oleaginoase. Volumele de recoltă din țările centrale ale UE ar putea fi limitate de o suprafață mai mică, cu excepția Republicii Cehe și Slovaciei, unde producția ar trebui să crească în acest an.

„Recolta mai mare este probabil să pună presiune asupra prețurilor de rapiță”. Cu toate acestea Strategy Grains continuă să prognozeze prețuri istorice ridicate în anul de comercializare 2021/22, care apoi vor scădea treptat odată cu sosirea boabelor de soia din America de Sud.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!