Externe

Prețurile la produsele alimentare s-au menținut constante în iunie

Author: AgroExpert
Prețurile la produsele alimentare s-au menținut constante în iunie - agroexpert.md

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a rămas neschimbat în iunie, deoarece creșterile cotațiilor internaționale pentru uleiurile vegetale, zahărul și produsele lactate au compensat scăderea celor pentru cereale. Despre aceasta a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

În iunie, indicele FAO al prețurilor la alimente s-a situat la o medie de 120,6 puncte, nemodificat față de mai. 

Prețurile la cereale au scăzut cu 3% față de luna mai, pe fondul ușoarei îmbunătățiri a perspectivelor producției în unele mari țări exportatoarea. 

În schimb, prețurilor la uleiurile vegetale au crescut cu 3,1% față de luna mai, susținut de revigorarea cererii globale de import pentru ulei de palmier și cererea fermă din sectorul biocombustibililor din America pentru uleiuri de soia și floarea soarelui.

Totodată, prețurilor zahărului a crescut cu aproape 2% față de luna mai, după trei scăderi lunare consecutive, din cauza în mare parte preocupărilor legate de impactul probabil al vremii nefavorabile și al musonilor asupra producției din Brazilia și India.

Indicele FAO al prețurilor la produsele lactate a crescut cu 1,2%, cotațiile internaționale pentru unt atingând un maxim în 24 de luni, ca urmare a creșterii cererii globale pentru livrări pe termen scurt, pe fondul vânzărilor cu amănuntul puternice, scăderea sezonieră a livrărilor de lapte în Europa de Vest și stocurile scăzute în Oceania.

Prețurilor la carne a rămas practic neschimbat în iunie, deoarece creșterile ușoare ale prețurilor mondiale la carnea de ovine, porc și bovine aproape au compensat o scădere a prețurilor internaționale la carnea de pasăre determinată de ofertă.

Producția mondială de cereale a atins un nivel record în 2024

FAO și-a actualizat, de asemenea, prognoza pentru producția mondială de cereale în 2024, fixând-o acum la 2.854 de milioane de tone, un nou maxim istoric.

Cererea și oferta de cereale a atribuit previziunile sale ridicate unei perspective mai bune de recoltare a porumbului din Argentina și Brazilia, precum și din Turcia și Ucraina. Prognoza producției de grâu a fost, de asemenea, crescută pe baza perspectivelor mai bune în Asia, în special în Pakistan, care ar trebui să depășească scăderea așteptată în Federația Rusă din cauza vremii nefavorabile din principalele zone producătoare de grâu la începutul sezonului. Se estimează că producția globală de orez va atinge un record de 535,1 milioane de tone.

Se estimează că utilizarea totală a cerealelor la nivel mondial în 2024/25 va crește la 2.856 milioane de tone, în creștere cu 0,5% față de anul precedent, în frunte cu orezul și cerealele grosiere.

Stocurile mondiale de cereale se estimeazză că vor crește cu 1,3% în 2025, lăsând raportul stocurilor globale de cereale/utilizare în 2024/25 aproape neschimbat la 30,8%.

Prognoza FAO pentru comerțul internațional cu cereale totale rămâne neschimbată la 481 de milioane de tone, reprezentând o scădere de 3,0% față de 2023/24.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!